Przepis na tradycyjny sernik, który w naszej rodzinie króluje już od dawna. Taki sernik bardzo często robiła moja babcia i mama, teraz robię i ja. Jest bardzo pyszny i bardzo go lubimy. Taki sernik zawsze piekę na rodzinne spotkania.
Lubię ciasta z rodzinnych zbiorów. Przeglądając stare zapiski wspominam wiele rodzinnych spotkań i ciast które wówczas królowały. Jednym z takich ciast jest właśnie ten sernik.
Składniki (wymiary formy 28x40 cm):
ciasto:
- 2 żółtka
- 1/2 kostki masła (100g)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 płaskie szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,2 kg sera
- 1 kostka masła (200g)
- 9 dużych jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka kaszy manny
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w kulę (gdy ciasto wyjdzie za gęste można dodać 1 łyżkę śmietany, a jeśli za rzadkie dodać mąki) i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok. 15 min w temperaturze 170 stopni.