Sernik z babcinych zapisków


Przepis na tradycyjny sernik, który w naszej rodzinie króluje już od dawna. Taki sernik bardzo często robiła moja babcia i mama, teraz robię i ja. Jest bardzo pyszny i bardzo go lubimy. Taki sernik zawsze piekę na rodzinne spotkania.

Lubię ciasta z rodzinnych zbiorów. Przeglądając stare zapiski wspominam wiele rodzinnych spotkań i ciast które wówczas królowały. Jednym z takich ciast jest właśnie ten sernik.

Składniki (wymiary formy 28x40 cm):
ciasto:
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki masła (100g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 płaskie szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
  • 1,2 kg sera
  • 1 kostka masła (200g)
  • 9 dużych jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka kaszy manny
dodatkowo: puszka brzoskwiń, rodzynki (opcjonalnie), skórka z pomarańczy


Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w kulę (gdy ciasto wyjdzie za gęste można dodać 1 łyżkę śmietany, a jeśli za rzadkie dodać mąki) i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok. 15 min w temperaturze 170 stopni.


Masa serowa: Ser mielimy co najmniej 2 razy. Następnie ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po kolei żółtka, zmielony ser, budyń, kaszkę mannę, rodzynki (opcjonalnie), skórkę z pomarańczy, a na koniec ubitą pianę z białek.


Złożenie sernika: Na podpieczone ciasto układamy pocięte w ćwiartki owoce. Utartą masę serową wylewamy na owoce. Tak przygotowany sernik wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 st. przez około 1 h 10 minut (opcja góra-dół bez termoobiegu). Po upieczeniu zostawiamy w otwartym piekarniku na ok. 5-10 min. 


Gotowe! Sernik można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Życzymy smacznego!