Sernik baskijski (hit sernikowy)

U nas to hit pośród wszystkich serników. Podbił nasze serca, bo jest niezwykle kremowy i delikatny.

Bardzo szybki w przygotowaniu, musie go wypróbować, bo jest niesamowity i muszę przyznać że kiedy spróbowałam go pierwszy raz byłam zaskoczona, bo do tej pory nie jadłam jeszcze sernika właśnie z taką nutą smakową i kremowością.




Składniki (tortownica o wymiarach 24x24 cm):
masa serowa:
  • 750-800 g serków Philadelphia
  • 300 g naturalnych serków kanapkowych (np. puszysty Twój Smak)
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 dużych jajek
  • ok. 190 g cukru białego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 dość płaska łyżeczka soli
spód (można go pominąć, ale dzięki niemu dużo łatwiej przenieść sernik):
  • ok. 130 g herbatników maślanych
  • 50 g masła
do dekoracji: dżem wiśniowy i dodatkowo wiśnie z syropu



Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 220 st. C (grzanie góra-dół). Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowujemy także tortownicę (może być okrągła). Boki i spód lekko natłuszczamy. Wykładamy papierem do pieczenia (użyłam dwóch arkuszy papieru - masa serowa będzie dość rzadka, więc warto aby papier wychodził ponad wysokość blaszki).
Spód: Herbatniki blendujemy na pył. Masło roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Masło dodajemy do zblendowanych herbatników i mieszamy do powstania konsystencji mokrego piasku. Powstałą masą wykładamy spód blaszki – dociskamy np. za pomocą łyżki tworząc zwartą warstwę.


Masa serowa: Do miski wykładamy serki, cukry oraz sól. Miksujemy do połączenia (ok. 1 min). Następnie dodajemy po 1 jajku nadal miksując (po każdym jajku 15 sek.). Potem wlewamy śmietankę i miksujemy (ok. 15 sek). Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Eetapy poniżej na zdjęciach.





Pieczemy ok. 35 min. w temp. 220 st. C. Po tym czasie piekarnik wyłączam i sernik zostawiam w zamkniętym piekarniku przez 15 minut. Następnie studzę przy uchylonych drzwiczkach. Z wierzchu sernik zazwyczaj wychodzi przypalony, nieco opada, po wyjęciu z piekarnika jego konsystencja wygląda na środku jak telepiąca galaretka - taki jego urok, tak ma być. Po wystygnięciu sernik wkładamy do lodówki na min. 10 h. Sernik nabierze wówczas właściwej konstystencji i możemy go udekorować owocami, dżemem, polewą jak kto woli i pokroić.



Życzymy smacznego!