Bez majonezu, a taki smaczny sos do jajek! Lekki, zdrowy, do zrobienia w kilka minut! Koniecznie wypróbujcie.
To prosty sos, który moi domownicy bardzo lubią. Bardzo szybki i nie taki ciężki, kaloryczny niż tradycyjne sosy na bazie majonezu.
Składniki:
- ok. 6 - 7 jajek ugotowanych na twardo
- 150 g serka natutalnego (u mnie Bieluch)
- 1 czubata łyżka startego chrzanu
- mały pęczek koperku
- ok. 70 g świeżych liści szpinaku
- odrobina szczypiorku
- przyprawy: sól i pieprz do smaku
- do dekoracji: rzodkiewka, koperek
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Przekrawamy wzdłuż na pół.
Sos: Serek mieszamy razem z chrzanem. Koperek, szczypiorek i szpinak drobno siekamy i przekładamy do serka z chrzanem. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.
Wykończenie dania: Na półmisek wykładamy sos. Na sos układamy połówki jajek i dekorujemy rzodkiewką startą na tarce oraz drobno posiekanym koperkiem.
Gotowe! Takie jajeczka robię często.
Życzymy smacznego!