(Bez majonezu) sos do jajek


Bez majonezu, a taki smaczny sos do jajek! Lekki, zdrowy, do zrobienia w kilka minut! Koniecznie wypróbujcie.

To prosty sos, który moi domownicy bardzo lubią. Bardzo szybki i nie taki ciężki, kaloryczny niż  tradycyjne sosy na bazie majonezu.



Składniki:
  • ok. 6 - 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g serka natutalnego (u mnie Bieluch)
  • 1 czubata łyżka startego chrzanu
  • mały pęczek koperku
  • ok. 70 g świeżych liści szpinaku
  • odrobina szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku
  • do dekoracji: rzodkiewka, koperek




Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Przekrawamy wzdłuż na pół.
Sos: Serek mieszamy razem z chrzanem. Koperek, szczypiorek i szpinak drobno siekamy i przekładamy do serka z chrzanem. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.


Wykończenie dania: Na półmisek wykładamy sos. Na sos układamy połówki jajek i dekorujemy rzodkiewką startą na tarce oraz drobno posiekanym koperkiem.





Gotowe! Takie jajeczka robię często.



Życzymy smacznego!