Kremowa pierzynka do jajek


Ten przepis to klasyka, którą pamiętam z rodzinnych spotkań. Prosty, szybki, ale takie jajka zawsze znikają z talerza w kilka chwil. Spróbujcie sami, a zrozumiecie, dlaczego go tak lubimy!

Zapisz przepis, na pewno przyda się na Wielkanoc, ale też jako coś pysznego na śniadanie czy kolację. Kremowy sos i chrupiące dodatki świetnie łączą się ze sobą. W przepisie jest kilka prostych składników, które zapewne każdy ma w lodówce.



Składniki:
  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 5-6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 100 g szynki (u mnie drobiowa)
  • 60 g tartego sera żółtego
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • świeżo mielony pieprz, sól do smaku
  • koperek do dekoracji




Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Majonez, śmietanę i chrzan łączymy, aby nie było grudek. Bardzo drobno kroimy szynkę, ogórki i cebulkę. Ser ścieramy na drobnych oczkach - wszystko doddajemy do miseczki z kremowym sosem. Mieszamy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli. Jeżeli sos wyjdzie zbyt gęsty można dodać odrobinę więcej jogurtu.




Sos przekładamy na półmisek i układamy na nim połówki jajek. Całość dekorujemy koperkiem. Jajka schładzamy w lodówce, aby smaki się przegryzły (ale jeśli nie możecie wytrzymać to zajadajcie od razu 😉).



Życzymy smacznego!