Jajka na polance


To jedne z naszych ulubionych jajecznych przekąsek. Gdybym nie zrobiła od razu zdjęcia, po chwili nie miałabym już co fotografować, tak wszystkim smakują.


Jajka na zielonej polance to u nas absolutny hit. Przepis składa się tylko z kilku składników, a jego wykonanie nie jest czasochłonne. Takie jajeczka cieszą oko i są idealnym dopełnieniem wielkanocnych wędlin i kiełbas.



Składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 mały brokuł
  • pęczek rzodkiewek
  • 1/2 pęczka koperku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki chrzanu tartego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku




Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na różyczki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starty brokuł przesmażamy na patelni z niewielką ilością masła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Do przestudzonego brokułu dodajemy starte rzodkiewki oraz połowę posiekanego drobno koperku. Całość mieszamy i przekładamy na półmisek. Polanka gotowa.



Na "polankę" układamy połówki jajek (jajka ugotowane wcześniej na twardo i obrane ze skorupek).




Śmietanę zagotowujemy w rondlu, dodajemy chrzan i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Powstałym sosem polewamy jajka. Całość dekorujemy koperkiem.




Życzymy smacznego!