Zdecydowanie jeden z najsmaczniejszych farszów do jajek. U nas nic tak nie znika ze stołu, jak właśnie te jajeczka.
Przede wszystkim szybkie do wykonania i pełne smaku, jajka faszerowane sprawdzą się doskonale jako szybka przekąska, a ich kolorowy wygląd zawsze przyciąga wzrok gości.
Składniki:
- ok. 10 jajek ugotowanych na twardo
- 1 średnia papryka czerwona
- mały pęczek szczypiorku
- 5 małych ogórków konserwowych
- 1 puszka tuńczyka
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 2-3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Ugotowane i obrane jajka przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy żółtka. Żółtka rozdrabniamy widelcem. Białka odkładamy. Wszystkie składniki - żółtka, paprykę, ogórki, szczypiorek (pozostaw trochę do dekoracji) przekładamy do miski, dodajemy jogurt, majonez. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą masą nadziewamy białka. Przed podaniem dobrze schładzamy w lodówce.
Z powyższych składników można zrobić również pastę kanapkową, wówczas jajka należy rozgnieść widelcem i wymieszać z resztą składników. Obie wersje są przepyszne.