Jajeczna przekąska


Zdecydowanie jeden z najsmaczniejszych farszów do jajek. U nas nic tak nie znika ze stołu, jak właśnie te jajeczka.

Przede wszystkim szybkie do wykonania i pełne smaku, jajka faszerowane sprawdzą się doskonale jako szybka przekąska, a ich kolorowy wygląd zawsze przyciąga wzrok gości.



Składniki:
  • ok. 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 średnia papryka czerwona
  • mały pęczek szczypiorku
  • 5 małych ogórków konserwowych
  • 1 puszka tuńczyka
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku




Przygotowanie:
Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Ugotowane i obrane jajka przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy żółtka. Żółtka rozdrabniamy widelcem. Białka odkładamy. Wszystkie składniki - żółtka, paprykę, ogórki, szczypiorek (pozostaw trochę do dekoracji) przekładamy do miski, dodajemy jogurt, majonez. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą masą nadziewamy białka. Przed podaniem dobrze schładzamy w lodówce. 





Z powyższych składników można zrobić również pastę kanapkową, wówczas jajka należy rozgnieść widelcem i wymieszać z resztą składników. Obie wersje są przepyszne.



Życzymy smacznego!