Ostatnio robi u nas niesamowitą furorę! Pyszne, wilgotne, wygląda fantastycznie, za każdym razem zachwalane przez domowników i gości.
Ciasto rewelacyjne. Gdy tylko spróbowaliśmy je u Cioci, przepis zaraz powędrował po całej rodzinie, tak wszystkim smakowało, każdy brał dokładkę. Polecam, bo nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a smak naprawdę ekstra. Przepis na dużą blachę o wymiarach 39 cm x 24 cm. Poniżej przygotowanie krok po kroku plus przydatne wskazówki.
Składniki:
biszkopt:
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru (pełne z czubkiem)
- 5 łyżek mąki pszennej (pełne z czubkiem)
- 2 łyżki kakao
- do nasączenia: 60 ml wody, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru
- 400-500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 250 g serka mascarpone schłodzonego
- 210 g masy krówkowej (kajmak)
- 100 g suszonych daktyli
- 5 białek
- 200 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki kopiastej mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru nadal miksując. Miksujemy do wykorzystania całego cukru, aż masa stanie się biała i lśniąca. Następnie dodajemy stopniowo żółtka - miksujemy już na mniejszych obrotach. Na koniec stopniowo doddajemy mąkę pszenną przesianą z kakao. Mieszamy lekko łyżką. Ciasto przekładamy do formy (dno wyłożone papierem do pieczenia), pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 st. C do suchego patyczka (góra-dół bez termoobiegu). Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik, trochę uchylam drzwiczki, a blachę z ciastem przekładamy na samo dno piekarnika (tak na 5 min). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki i zdejmujemy papier. Blaszkę wykładamy papierem, potem ponownie wkładamy biszkop, który nasączamy (składniki do nasączenia mieszamy i nasączamy biszkopt).
Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy masę krówkową, krótko już miksujemy, tylko do połączenia. Na koniec dodaję też do masy gorącą żelatynę i pokrojone daktyle - mieszam delikatnie (wcześniej 3 łyżki żelatyny zalewam 3 łyżkami zimnej wody. Szklankę z żelatyną wkładam do gorącej wody i rozpuszczam ją mieszając, taką ciepłą doddaję na koniec do masy).
Beza: Na papierze do pieczenia rysujemy prostokąt, wielkości blaszki, w której piekliśmy biszkopt. Papier kładziemy na blaszce piekarnikowej. Białka ubijamy. Stopniowo dodajemy cukry i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec należy wmieszać 1,5 łyżeczki (kopiastej) mąki ziemniaczanej. Gotową bezę przekładamy na narysowany prostokąt, wyrównujemy. Z wierzchu można troszkę „ponaciągać” bezę łyżką, a brzeg bezy troszkę wyrównać nożem. Bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 120 st. C przez 15 min. Potem zmniejszamy temp. do 110 st. C i suszymy bezę przez ok. 2 h i 30 min. Po upieczeniu bezę należy całkowicie ostudzić, a potem zdjąć papier.
Złożenie ciasta: Na nasączony biszkopt wykładamy krem, a na krem przekładamy wystudzoną bezę. Wszystkie etapy na zdj poniżej. Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki.