Niesamowicie pyszne ciasto. Takim ciastem poczęstowała nas ostatnio babcia. Zróbcie sobie koniecznie, bo nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych i dużych nakładów pracy, a jest przepyszne.
Lekkie, kremowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Szybkie i bardzo podzielne. My je pokochaliśmy 😋😊. Przepis na dużą formę o wymiarach: 25 cm x 36 cm.
Składniki:
biszkopt:
- 7 jaj
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 l śmietanki 30 %
- 1 tabliczka białej czekolady (100g)
- 2 śnieżki
- dżem wiśniowy
- wiśnie drylowane z kompotu lub z nalewki
- starta gorzka czekolada
- do nasączenia blatów: alkohol lub herbatka owocowa z cukrem
Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywna pianę. Sukcesywnie wsypujemy cukier nadal miksując na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksując na mniejszych obrotach wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao - miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasz biszkopt piekł się 40 min. Upieczony odstawiamy do wystudzenia.
Złożenie ciasta: Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwie części. Spód nasączamy i smarujemy dżemem wiśniowym, na dżem wykładamy wydrylowane wiśnie. Następnie wykładamy 1/2 kremu, na to kładziemy drugi biszkopt (ja również go delikatnie nasączam). Następnie placek pokrywamy pozostałą częścią kremu i posypujemy startą gorzką czekoladą. Placek wkładam do lodówki do schłodzenia i stężenia.
Gotowe!
Życzymy smacznego!