Ciasto śnieżna wisienka


Niesamowicie pyszne ciasto. Takim ciastem poczęstowała nas ostatnio babcia. Zróbcie sobie koniecznie, bo nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych i dużych nakładów pracy, a jest przepyszne.

Lekkie, kremowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Szybkie i bardzo podzielne. My je pokochaliśmy 😋😊. Przepis na dużą formę o wymiarach: 25 cm x 36 cm.



Składniki:
biszkopt:
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
krem:
  • 0,5 l śmietanki 30 %
  • 1 tabliczka białej czekolady (100g)
  • 2 śnieżki
dodatkowo:
  • dżem wiśniowy
  • wiśnie drylowane z kompotu lub z nalewki
  • starta gorzka czekolada
  • do nasączenia blatów: alkohol lub herbatka owocowa z cukrem



Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywna pianę. Sukcesywnie wsypujemy cukier nadal miksując na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksując na mniejszych obrotach wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao - miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasz biszkopt piekł się 40 min. Upieczony odstawiamy do wystudzenia.


Krem: Czekoladę ścieramy na tarce na grubych oczkach - dodajemy ją do śmietany. Całość lekko podgrzewamy, tak by czekolada się rozpuściła (ale nie gotujemy!). Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej śmietany z rozpuszczoną czekoladą dodajemy śnieżki i ubijamy mikserem. Masa gotowa.




Złożenie ciasta: Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwie części. Spód nasączamy i smarujemy dżemem wiśniowym, na dżem wykładamy wydrylowane wiśnie. Następnie wykładamy 1/2 kremu, na to kładziemy drugi biszkopt (ja również go delikatnie nasączam). Następnie placek pokrywamy pozostałą częścią kremu i posypujemy startą gorzką czekoladą. Placek wkładam do lodówki do schłodzenia i stężenia.




Gotowe!


 


Życzymy smacznego!