Bardzo łatwe i co tu dużo mówić pyszne ciasto. Prosty i stary przepis mojej mamy, bo jak dla mnie takie przepisy są najlepsze. Zrobisz, a na pewno nie pożałujesz. My uwielbiamy.
Jaka to by była niedzielna kawka czy herbatka bez czegoś słodkiego


Składniki (wymiary formy: 25x36 cm):
ciasto kakaowe:
Przygotowanie:
Ciasto kakaowe: Masło, cukry, kakao i wodę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu (nie zagotowujemy!). Odstawiamy do wystudzenia. Po przestudzeniu dodajemy 4 żółtka, mąkę i proszek i mieszamy. Na koniec doddajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy do formy.
Masa serowa: Masło miksujemy z cukrem i żółtkami. Dodajemy zmielony ser, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia - miksujemy. Na koniec doddajemy pianę z białek i łyżką delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na ciasto kakaowe.
Wykończenie ciasta: Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 60 min (opcja góra-dół bez tremoobiegu). Po wystudzeniu ciasto przekrwamy wzdłuż kakaowego spodu i smarujemy konfiturą. Dokładamy odkrojony, drugi blat).
Ciasto gotowe! Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową, jak kto woli.
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki czubate kakao
- 200 g masła
- 4 jaja (oddzielnie białko i żółtka)
- 5 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 50-70 dag sera białego zmielonego
- 3 jaja (oddzielnie białko i żółtka)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ciasto kakaowe: Masło, cukry, kakao i wodę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu (nie zagotowujemy!). Odstawiamy do wystudzenia. Po przestudzeniu dodajemy 4 żółtka, mąkę i proszek i mieszamy. Na koniec doddajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy do formy.
Masa serowa: Masło miksujemy z cukrem i żółtkami. Dodajemy zmielony ser, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia - miksujemy. Na koniec doddajemy pianę z białek i łyżką delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na ciasto kakaowe.
Wykończenie ciasta: Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 60 min (opcja góra-dół bez tremoobiegu). Po wystudzeniu ciasto przekrwamy wzdłuż kakaowego spodu i smarujemy konfiturą. Dokładamy odkrojony, drugi blat).
Ciasto gotowe! Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową, jak kto woli.
Pyszny i prosty przepis, wypróbujemy.....
OdpowiedzUsuńMoże być ser z wiaderka
OdpowiedzUsuń