Ciasto do kawki czy herbatki


Bardzo łatwe i co tu dużo mówić pyszne ciasto. Prosty i stary przepis mojej mamy, bo jak dla mnie takie przepisy są najlepsze. Zrobisz, a na pewno nie pożałujesz. My uwielbiamy.

Jaka to by była niedzielna kawka czy herbatka bez czegoś słodkiego , zamieszałam więc ciasto na szybko i bez większego wysiłku, ale pychotka. 



Składniki (wymiary formy: 25x36 cm):
ciasto kakaowe:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki czubate kakao
  • 200 g masła
  • 4 jaja (oddzielnie białko i żółtka)
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
masa serowa:
  • 50-70 dag sera białego zmielonego
  • 3 jaja (oddzielnie białko i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo: dżem wiśniowy lub inny, cukier puder do posypania lub polewa




Przygotowanie:
Ciasto kakaowe: Masło, cukry, kakao i wodę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu (nie zagotowujemy!). Odstawiamy do wystudzenia. Po przestudzeniu dodajemy 4 żółtka, mąkę i proszek i mieszamy. Na koniec doddajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy do formy.

Masa serowa: Masło miksujemy z cukrem i żółtkami. Dodajemy zmielony ser, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia - miksujemy. Na koniec doddajemy pianę z białek i łyżką delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na ciasto kakaowe.

Wykończenie ciasta: Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 60 min (opcja góra-dół bez tremoobiegu). Po wystudzeniu ciasto przekrwamy wzdłuż kakaowego spodu i smarujemy konfiturą. Dokładamy odkrojony, drugi blat).




Ciasto gotowe! Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową, jak kto woli.




Życzymy smacznego!



2 komentarze: