Żeberka w kapuście


Takie danie rozgrzewa, syci, a do tego smakuje rewelacyjnie. Kiedy pierwszy raz upiekłam żeberka w taki sposób byłam zaskoczona, że wyszły takie pyszne. Przepis trafił na listę naszych ulubionych.

Genialne! Żeberka same odchodzą od kości. Kapusta pyszna. Znakomite nie tylko na niedzielny obiad.



Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 kg kapusty białej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz mielony, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, słodka papryka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • dodatkowo: mąka do obtaczania, tłuszcz do smażenia




Przygotowanie:
Żeberka nacieramy solą, pieprzem, papryką i obtaczamy w mące. Mięso smażymy z obu stron na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. W międzyczasie szatkujemy kapustę i mieszamy ją z wcześniej podsmażoną cebulą, pokrojonym czosnkiem i przyprawami ( solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem). Całość przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Na kapuście układamy podsmażone żeberka, posypujemy je majerankiem i podlewamy wodą. Danie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C., na ok. 1 godz. 30 minut. Pod koniec pieczenia żeberka polewamy koncentratem rozpuszczonym w niewielkiej ilości wody, można też je odkryć , aby lepiej się zapiekły.




Gotowe! Danie podajemy z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!