Taką roladę przygotowuje moja mama, kiedy do niej przyjeżdżamy. Serdecznie polecam, bo tak przygotowane mięsko wychodzi przepyszne.
Idealna na wszelkie imprezy, gościny, obiady, kolacje, bardzo podzielna. Roladki wychodzą soczyste i niezwykle smaczne. Można je podać na ciepło do obiadu, jak i na zimno w ramach zimnej płyty. Gorąco polecam !!!
Składniki:
- ok. 1,2 kg schabu wieprzowego
- 0,5 kg pieczarek
- 150 g żółtego sera
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- ok. 2 szklanek wody lub bulionu
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe
Przygotowanie: Schab oczyszczamy z błon i rozcinamy go nożem ślimakowo, tzn. wzdłuż dłuższego boku, tak aby powstał duży, prostokątny płat mięsa. Następnie delikatnie rozbijamy powstały płat i posypujemy z obu stron solą, pieprzem i odkładamy. Przygotowujemy nadzienie. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Do niej dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki lub starte na tarce i wszystko razem smażymy, aby woda wyparowała. Farsz doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do przestudzenia. Następnie wystudzony farsz rozkładamy równomiernie na płacie mięsa i posypujemy startym żółtym serem. Potem zwijamy schab w roladę i obwijamy całość sznurkiem. Patrz zdj. poniżej.
Roladę podsmażamy z obu stron na rumiano i przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Schab podlewamy bulionem lub wodą, dodajemy całą cebulę, czosnek, przyprawy (majeranek, paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, w razie potrzeby sól) i zakrywamy. Naczynie z roladą wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 200 st. C przez ok. 2 h.. Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temp. i odkryć naczynie.
Schab po ściągnieciu sznurka można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tutaj nadmiar płynu powstałego podczas pieczenia wykorzystałam do zrobienia sosu. Schab podzieliłam na roladki i podawałam na obiad razem z ziemniaczkami i surówką.
Takie nadziewane roladki świetnie smakują również na zimno, można je podawać w ramach zimnej płyty.
Życzymy smacznego!