Soczysta rolada nadziewana mojej mamy


Taką roladę przygotowuje moja mama, kiedy do niej przyjeżdżamy. Serdecznie polecam, bo tak przygotowane mięsko wychodzi przepyszne.

Idealna na wszelkie imprezy, gościny, obiady, kolacje, bardzo podzielna. Roladki wychodzą soczyste i niezwykle smaczne. Można je podać na ciepło do obiadu, jak i na zimno w ramach zimnej płyty. Gorąco polecam !!!



Składniki:
  • ok. 1,2 kg schabu wieprzowego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 150 g żółtego sera
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 2 szklanek wody lub bulionu
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe


Przygotowanie: Schab oczyszczamy z błon i rozcinamy go nożem ślimakowo, tzn. wzdłuż dłuższego boku, tak aby powstał duży, prostokątny płat mięsa. Następnie delikatnie rozbijamy powstały płat i posypujemy z obu stron solą, pieprzem i odkładamy. Przygotowujemy nadzienie. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Do niej dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki lub starte na tarce i wszystko razem smażymy, aby woda wyparowała. Farsz doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do przestudzenia. Następnie wystudzony farsz rozkładamy równomiernie na płacie mięsa i posypujemy startym żółtym serem. Potem zwijamy schab w roladę i obwijamy całość sznurkiem. Patrz zdj. poniżej.


Roladę podsmażamy z obu stron na rumiano i przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Schab podlewamy bulionem lub wodą, dodajemy całą cebulę, czosnek, przyprawy (majeranek, paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, w razie potrzeby sól) i zakrywamy. Naczynie z roladą wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 200 st. C przez ok. 2 h.. Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temp. i odkryć naczynie.




Schab po ściągnieciu sznurka można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tutaj nadmiar płynu powstałego podczas pieczenia wykorzystałam do zrobienia sosu. Schab podzieliłam na roladki i podawałam na obiad razem z ziemniaczkami i surówką.


Takie nadziewane roladki świetnie smakują również na zimno, można je podawać w ramach zimnej płyty.




Życzymy smacznego!