Obłędnie pyszne ciasto. Rozpływa się w ustach i robi niesamowite wrażenie na gościach.
To ciasto piecze moja teściowa, jest tak pyszne że musiałam podzielić się z Wami tym przepisem. Ciasto jest bardzo wysokie, podzielne i robi naprawdę wrażenie na gościach. Fajne jest to, że możemy je modyfikować według uznania, np. zrezygnować z którejś wkładki (np. placka orzechowego), ciasto będzie niższe lub też dodać wiśnie odciśnięte z syropu. U mnie tym razem wersja pełna full, na dużą blachę o wymiarach 39 cm x 24 cm. Poniżej przygotowanie krok po kroku plus moje wskazówki.
Składniki:
biszkopt kakaowy:
- 7 jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
placek nugatowy:
- 5 białek
- 15 dag cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- 25 dag drobno posiekanych orzechów
- 1/3 szklanki bułki tartej
placek orzechowy:
- 6 jaj
- 20 dag cukru zwykłego
- 13 dag mielonych orzechów
- 1 łyżka kawy w proszku zwykłej
- 10 dag mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
- 3 szklanki mleka
- 1,5 szklanki cukru (lub mniej)
- 2 cukry waniliowe
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 - 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 3 zółtka
- 1,5 kostki masła
- 3 łyżki spirytusu (lub wódki)
nasączenie blatów: kawa z cukrem+ spirytus, herbata
czekolada gorzka do posypania ciasta
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru nadal miksując. Miksujemy do wykorzystania całego cukru, aż masa stanie się biała i lśniąca. Następnie dodajemy stopniowo żółtka - miksujemy już na mniejszych obrotach. Na koniec stopniowo doddajemy mąkę pszenną przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. mieszamy lekko łyżką. Ciasto przekładamy do formy (dno wyłożone papierem do pieczenia), pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyłączam piekarnik, trochę uchylam drzwiczki, a blachę z ciastem przekładam na samo dno piekarnika (tak na 5 min). Wystudzone przekrawamy wzdłuż, by powstały 2 spody.
Placek nugatowy: Białka ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy pozostałe składniki i lekko mieszamy łyżką. Przekładamy do formy (dno wyłożone papierem do pieczenia). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 -170 st. C. U mnie ciasto piekło się ok. 30 min. Po upieczeniu, wyłączam piekarnik, trochę uchylam drzwiczki, a blachę z ciastem przekładam na samo dno piekarnika (tak na 5 min).
Placek orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru. Gdy białka z cukrem są już dobrze ubite, doddajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy orzechy, mąkę z proszkiem i kawę (można przesiać) - całość delikatnie mieszamy i wlewamy do formy (dno wyłożone papierem do pieczenia). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 st C, pieczemy do suchego patyczka, do ok. 30 min. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy wzdłuż, by powstały 2 spody.
Krem: 1 szklankę mleka zimnego miksujemy z żółtkami, cukrem waniliowym, mąkami i kakao (mąkę z kakao najlepiej przesiać). Pozostałe 2 szklanki mleka i cukier zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy zmiksowane składniki (ja robię to tak gdy się mleko z cukrem zagotuje, wyłączam palnik, wlewam zmiksowaną zawiesinę, mieszam, ponownie włączam palnik i mieszam aż zgęstnieje, wówczasw wychodzi najlepiej i nie ma żadnych grudek). Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy, na koniec doddajemy spirytus.
Złożenie ciasta: Na dno wykładamy 1 blat placka orzechowego, smarujemy masą, potem 1 blat biszkoptu kakaowego, smarujemy masą, placek nugatowy, smarujemy masą, 2 blat biszkoptu kakaowego, smarujemy masą, na samą górę placek orzechowy, smarujemy masą i posypujemy stratą gorzką czekoladą. Blaty dobrze nasączam - u mnie to ok. 0,5 l płynu. Do nasączenia wykorzystuję kawę z cukrem i spirytusem. Biszkopt kakaowy można już nasączyć np. herbatą (jeśli nie chcemy tak bardzo kawowo-alkoholowego nasączenia).
Uwielbiamy to ciasto:
Życzymy smacznego!