Moja rodzia uwielbia te pomarańczowe ciasteczka. Szybko się je robi - ciasto wystarczy tylko zagnieść i od razu można wykrawać ciasteczka. Po upieczeniu dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w chłodnym miejscu. Pomijając lukier należy dodać więcej cukru do ciasta, bo same ciasteczka są mało słodkie.
Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 całe jajko+ 2 żółtka
- 25 dkg masła w temperaturze pokojowej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 100 ml soku ze świeżej pomarańczy
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na około 1/2 cm i wykrawamy ciasteczka przy pomocy foremek. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach bo rosną. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, piekę góra-dół bez termoobiegu (u mnie ok. 16 min).
Ciasteczka po wsytudzeniu lukrujemy i jeśli chcemy dowolnie ozdabiamy.
Życzymy smacznego!
Bardzo apetycznie wyglądają i zapewne tak smakują.....
OdpowiedzUsuń🙂🙂🙂 Pozdrawiam
Usuń