Świąteczne ciasteczka pomarańczowe

Bardzo kruchutkie i nieprzyzwoicie pyszne . Wykonanie ekspresowe. Co roku goszczą u mnie w święta.

Moja rodzia uwielbia te pomarańczowe ciasteczka. Szybko się je robi - ciasto wystarczy tylko zagnieść i od razu można wykrawać ciasteczka. Po upieczeniu dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w chłodnym miejscu. Pomijając lukier należy dodać więcej cukru do ciasta, bo same ciasteczka są mało słodkie.




Składniki:
  • 500 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko+ 2 żółtka
  • 25 dkg masła w temperaturze pokojowej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100 ml soku ze świeżej pomarańczy
lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego




Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na około 1/2 cm i wykrawamy ciasteczka przy pomocy foremek. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach bo rosną. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, piekę góra-dół bez termoobiegu (u mnie ok. 16 min).




Ciasteczka po wsytudzeniu lukrujemy i jeśli chcemy dowolnie ozdabiamy.




Życzymy smacznego!


2 komentarze: