Ciasteczka świąteczne


Bardzo szybkie świąteczne ciasteczka, które goszczą u mnie co roku obok pierniczków. Od razu po upieczeniu można się nimi zajadać.

Bardzo fajny, szybki przepis na pyszne ciasteczka. Ciasto wystraczy zagnieść i od razu wykrawać ciastka. Z przepisu wychodzi bardzo duża porcja (nigdy nie liczyłam ile dokładnie ciasteczek wychodzi, bo to zależy od wielkości foremek). Ciasteczka zamykam szczelnie w pojemniku i długo trzymają świeżość.



Składniki:
  • 4 szkl mąki pszennej typ 500
  • 2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna szklanka ( z górką ) cukru pudru
  • szczypta soli
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 360 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego




Przygotowanie:
W dużym naczyniu mieszamy razem mąki, cukier puder (jeśli lubimy słodsze wypieki cukru proszę dać więcej ok. 1,5 szklanki), proszek do pieczenia i sól. Do tych sypkich składników doddajemy śmietanę, żółtka, stopione letnie masło i aromat. Dłonią zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto podsypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Przy pomocy foremek wykrawamy ciasteczka. 




Ciasteczka układamy na dużej blaszcze od piekaarnika wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę z obcją góra- dół bez termoobiegu ok. 20 min do ładnego zarumienienia.





Gotowe! Można zajadać od razu po upieczeniu.




Życzymy smaczego!


1 komentarz: