Bardzo smaczne i soczyste udka z piekarnika.
Te udka z piekarnika wychodzą naprawdę mega pyszne.
Składniki:
Przygotowanie:
Ponacinane udka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem. Pozostawiamy na ok. 1 h, aby mięso przeszło przyprawami.
Następnie tak przygotowane udka układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wierzch udek smarujemy dość grubo ketchupem wymieszanym z majonezem oraz posypujemy dość sporo bułką tartą. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C (góra-dół bez termoobiegu). Piekałam tak ok. 1h, po tym czasie, zdejmujemy pokrywkę, temp. zwiększamy do 200 st. C i pieczemy jeszcze chwilkę do ładnego zarumienienia (czas pieczenia zależy od wielkości, jakości mięsa).
Takie mięsko podaję z ugotowanymi ziemniakami i surówką. Życzymy smacznego!
Te udka z piekarnika wychodzą naprawdę mega pyszne.
Składniki:
- udka z kurczaka (u mnie ok 65 dag)
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, czosnek świeży przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki ketchupu (u mnie łagodny)
- 2 łyżki majonezu
- bułka tarta
Przygotowanie:
Ponacinane udka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem. Pozostawiamy na ok. 1 h, aby mięso przeszło przyprawami.
Następnie tak przygotowane udka układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wierzch udek smarujemy dość grubo ketchupem wymieszanym z majonezem oraz posypujemy dość sporo bułką tartą. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C (góra-dół bez termoobiegu). Piekałam tak ok. 1h, po tym czasie, zdejmujemy pokrywkę, temp. zwiększamy do 200 st. C i pieczemy jeszcze chwilkę do ładnego zarumienienia (czas pieczenia zależy od wielkości, jakości mięsa).
Takie mięsko podaję z ugotowanymi ziemniakami i surówką. Życzymy smacznego!