Moja karpatka idealna


Dzielę się przepisem z zeszytu mojej mamy na idealną karpatkę z kremem budyniowym. Jest pyszna i wychodzi za każdym razem.



Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 kostki masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
Składniki na krem:
  • 1 litr mleka
  • 2 cukry wanilinowe
  • 7 łyżek cukru (lub mniej)
  • 7 łyżek mąki pszennej (ale nie kopiastych)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka



Przygotowanie:
Ciasto: Wodę zagotowujemy ze smalcem i masłem. Do wrzątku wsypujemy mąkę, wszystko mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do wystudzenia. Następnie do wystudzonej masy wbijamy po 1 jajku, mieszamy. Po połączeniu, ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy 2 placki w temp. 170 st. C (obcja góra-dół bez termoobiegu), u mnie piekły się ok. 30 minut.





Krem: Do naczynia wlewamy 1 szklankę mleka, dodajemy do niego mąki, jajka i wszystko dokładnie miksujemy. W międzyczasie pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i masłem. Wlewamy do niego wcześniej zmiksowaną masę. Wszystko intensywnie mieszamy do połączenia się składników i zagotowania. Krem odstawiamy do lekkiego przestudzenia.


Złożenie ciasta: Na pierwszy blat wykładamy jeszcze ciepły krem i przykrywamy go drugim blatem. Karpatkę posypujemy cukrem pudrem.





Gotowe! Smacznego!