Szybkie rogaliki (bez długiego wyrastania)


Bardzo fajne, szybkie ciasto na rogaliki. Nie trzeba czekać na długie wyrastanie ciasta, a rogalki można przygotować z ulubionym nadzieniem.

Te rogaliki u nas sprawdzają się najbardziej. Ciasto uda się każdemu. Robi się je szybko i nie trzeba czekać na długie wyrastanie. A rogaliki wychodzą fajne, mięciutkie.




Składniki (na 32 rogaliki):
  • 4 szklanki mąki pszennej (u mnie 2 szklanki mąki orkiszowej i 2 szklanki mąki pszennej) + trochę mąki do podsypania
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka (białka wykorzystam do posmarowania rogalików)
  • 200 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
  • nadzienie: dowolne, u mnie marmolada wymieszana z domową różą



Przygotowanie:
Składniki powinny być w temp. pokojowej. Drożdże kruszymy, dodajemy 2 łyżki cukru i jogurt (musi mieć temperaturę pokojową!), dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min do spienienia. W międzyczasie mąkę przesiewamy do dużej miski. Żółtka mieszamy z dwoma łyżkami cukru i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz wlewamy spienione drożdże z jogurtem. Całość zagniatamy dłonią na gładkie ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk (jeśli jeszcze się klei można podsypać trochę mąki, ale nie za dużo, aby rogalki nie były twarde).





Gdy ciasto jest już wyrobione robimy kulę i dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką desce na kształt koła (grubość ok. 0,5 - 1 cm) i dzielimy na 8 części (trójkątów) jak na zdj. wyżej. Na brzeg każdego trójkąta kładziemy farsz i zawijamy rogalik. Mi pomaga 8-letni Urwis😊. Rogaliki układamy na dużą blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 15 min. Smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (góra-dół bez termoobiegu), u nas pieką się ok 15 min.




Gotowe! Rogaliki można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Życzymy smacznego!