Szarlotka XXL


Moja niezawodna szarlotka na dużą blachę. Najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi.

Wysoka, z dużą ilością jabłek, na delikatnim cieście. Ten przepis mam od teściowej i jest naprawdę super, szarlotka wychodzi przepyszna, wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na dużą blachę, więc wystarczy dla każdego 😉.



Składniki (duża blacha o wymiarach (39 cm x 24 cm) :
  • ok. 3 kg jabłek (u mnie Szara Reneta)
  • cukier do smaku
  • dodatkowo: trochę soku z cytryny, ok. 5 łyżek kaszy manny
ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki amoniaku (można pominąć)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
dodatkowo: bułka tarta




Przygotowanie:
Ciasto: Zagniatamy ciasto kruche. Na stolnicę wysypujemy mąki, proszek i amoniak, szczyptę soli, wykładamy masło i margarynę (pokrojone na mniejsze kawałki). Siekamy nożem. Dokładamy żółtka wymieszane wcześniej ze śmietaną. Całość wyrabiamy dłońmi. Formujemy dwie kule (jedna może być trochę mniejsza). Większą kulę wkładamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika na ok. 1 h.


Jabłka: Jabłka ścieramy na tarce i podprażamy w naczyniu z grubym dnem (nie odciskam z nich soku). Do jabłek dodaję też odrobinę cukru do smaku i trochę soku z cytryny. Podprażone jabłka odstawiam do wystygnięcia.




Złożenie ciasta: Formę (wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia) wylepiamy ciastem wyciągniętym z lodówki (ciasto można rozwałkować i przenieść do formy). Ciasto posypujemy bułką tartą (dość grubo - patrz zdj.). Następnie wykładamy przestudzone jabłka wymieszane wcześniej z ok. 5 łyżkami kaszy manny. Wierzch posypujemy ciastem (z zamrażalnika) startym na tarce na dużych oczkach.




Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Pieczemy ok. 1 h. Po upieczeniu możemy od razu wyjąć szarlotkę z piekarnika. Po lekkim przestudzeniu ciasto przekładamy na kratkę, pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.




Życzymy smacznego!