Sałatka Babuni na zimę


Polecam zrobić taką sałatkę obiadową na zimę do słoików, bo jest pyszna!

Uwielbiamy tą sałatkę, zwłaszcza w połączeniu z ziemniaczkami i mielonym lub schabowym. Świetna również do hamburgerów czy hoddogów i nie tylko. Jest tak pyszna, że mąż wyjada ją prosto ze słoika. Przepis jest u nas od kiedy pamiętam, a na sałatkę mówimy sałatka Babuni, bo taką do obiadu podaje często nasza Babcia.



Składniki:
  • 5 kg kapusty
  • 1,5 kg marchwii
  • 1 kg papryki (można dodać 1 papryczkę chili, można też dodać różne kolory)
  • 1 kg cebuli
zalewa:
  • 0,5 l octu 10%
  • 1 + 1/4 szklanki oleju
  • 0,5 kg cukru
  • 2-2,5 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w cienkie paski. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Składniki zalewy zagotowujemy. Zalewę pozostawiamy do wystudzenia. Warzywa zalewamy zimną zalewą - całość dokładnie mieszamy.Warzywa przekładamy do słoików. Płyn, które pozostał rozlewamy do słoików.




Pasteryzujemy 20 min od zagotowania. Przed podaniem można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Życzymy smacznego!