Przygotowanie jest naprawdę proste i nie zajmuje dużo czasu, a takie gruszki warto mieć w swojej spiżarni. Zimą jak znalazł do ciast, deserów, a nawet mięs. Są więc pysznym i praktycznym dodatkiem do wielu dań, a syrop po rozcieńczeniu z wodą jest smacznym napojem.
Składniki:
- ok. 1-1,5 kg gruszek (powinny być nieprzejrzałe, bo inaczej się rozpadną)
- ok. 1 cytryna (plastry)
- 0,5 l wody
- 30 dag cukru (trzcinowego)
- sok wyciśnięty z 1/2 lub 1 cytryny (najlepiej spróbować do smaku)
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze części wykrawając również środek z pestkami, blanszujemy w gorącej wodzie (ok. 1-2 min, to zależy od twardości gruszki; woda może być z dodatkiem soku z 1/2 cytryny, ale nie musi). Gruszki schładzamy w zimnej wodzie (przecedzamy przez durszlak).
Sporządzamy syrop: Wszystkie składniki na syrop zagotowujemy.
Ułożenie w słoiku: Cytryny myjemy. Kroimy grubszy plaster cytryny ze skórką (ok. 1 cm) i kładziemy na dno słoika (jeżeli cytryna jest mniejsza można dać dwa plastry). Potem układamy gruszki. Następnie całość zalewamy gorącym syropem. Pasteryzujemy na małym ogniu ok. 20 min od zagotowania.