Gruszki w syropie na zimę


Pyszne! Nie można im się oprzeć. Bliscy uwielbiają je wyjadać ze słoika.

Przygotowanie jest naprawdę proste i nie zajmuje dużo czasu, a takie gruszki warto mieć w swojej spiżarni. Zimą jak znalazł do ciast, deserów, a nawet mięs. Są więc pysznym i praktycznym dodatkiem do wielu dań, a syrop po rozcieńczeniu z wodą jest smacznym napojem.
 



Składniki:
  • ok. 1-1,5 kg gruszek (powinny być nieprzejrzałe, bo inaczej się rozpadną)
  • ok. 1 cytryna (plastry)
syrop:
  • 0,5 l wody
  • 30 dag cukru (trzcinowego)
  • sok wyciśnięty z 1/2 lub 1 cytryny (najlepiej spróbować do smaku)




Przygotowanie:
Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze części wykrawając również środek z pestkami, blanszujemy w gorącej wodzie (ok. 1-2 min, to zależy od twardości gruszki; woda może być z dodatkiem soku z 1/2 cytryny, ale nie musi). Gruszki schładzamy w zimnej wodzie (przecedzamy przez durszlak).

Sporządzamy syrop: Wszystkie składniki na syrop zagotowujemy.



Ułożenie w słoiku: Cytryny myjemy. Kroimy grubszy plaster cytryny ze skórką (ok. 1 cm) i kładziemy na dno słoika (jeżeli cytryna jest mniejsza można dać dwa plastry). Potem układamy gruszki. Następnie całość zalewamy gorącym syropem. Pasteryzujemy na małym ogniu ok. 20 min od zagotowania.



Życzymy smacznego!