Sałatka do szybkiego podania


Rewelacyjna, ekspresowa sałatka z pysznym sosem. Wystarczy kilka podstawowych składników, a sałatka jest pyszna, wilgotna, wszystkim smakuje. Ze stołu znika jako ta jedna z pierwszych.

Nasza ulubiona letnia sałatka.



Składniki:
  • 500 g makaronu w kształcie ryżu
  • 350-400 g szynki
  • puszka kukurydzy
  • 3 zielone ogórki
  • pęczek koperku
sos:
  • 200 ml jogurtu naturalnego gęstego (lub śmietany)
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • kilka ząbków czosnku (dajemy wg uznania, ale powinno być go dużo)
  • pieprz i sól do smaku




Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku (u mnie al dente). Po ugotowaniu makaron odcedzamy i studzimy (ja zalewam go zimną wodą i czekam chwilę aż będzie chłodny, następnie przelewam przez sito i zostawiam aż woda ścieknie). Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a koperek drobno siekamy.




Do zimnego makaronu dodajemy pokrojone ogórki, szynkę, kukurydzę, koperek - mieszamy. Całość zalewamy sosem przygotowanym z gęstego jogurtu, majonezu, musztardy i przeciśniętego przez praskę czosnku. Sałatkę dobrze doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy i schładzamy w lodówce. Podaję schłodzoną.




Gotowe!



Życzymy smacznego!