Rewelacyjna, ekspresowa sałatka z pysznym sosem. Wystarczy kilka podstawowych składników, a sałatka jest pyszna, wilgotna, wszystkim smakuje. Ze stołu znika jako ta jedna z pierwszych.
Nasza ulubiona letnia sałatka.
Składniki:
- 500 g makaronu w kształcie ryżu
- 350-400 g szynki
- puszka kukurydzy
- 3 zielone ogórki
- pęczek koperku
- 200 ml jogurtu naturalnego gęstego (lub śmietany)
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- kilka ząbków czosnku (dajemy wg uznania, ale powinno być go dużo)
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku (u mnie al dente). Po ugotowaniu makaron odcedzamy i studzimy (ja zalewam go zimną wodą i czekam chwilę aż będzie chłodny, następnie przelewam przez sito i zostawiam aż woda ścieknie). Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a koperek drobno siekamy.
Do zimnego makaronu dodajemy pokrojone ogórki, szynkę, kukurydzę, koperek - mieszamy. Całość zalewamy sosem przygotowanym z gęstego jogurtu, majonezu, musztardy i przeciśniętego przez praskę czosnku. Sałatkę dobrze doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy i schładzamy w lodówce. Podaję schłodzoną.
Gotowe!