Nasz ulubiony letni obiad. Sezonowe warzywa, duszone z kurczakiem i kremowy sos.
Bardzo łatwe i szybkie danie. U nas przynajmniej raz w tygodniu w sezonie letnim 😁😋, rodzina uwielbia ten obiad.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 średnia młoda cukinia
- 250g żółtej fasolki szparagowej
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%
- przyprawy: przyprawa do kurczaka, papryka słodka mielona, sól i pieprz
- dodatkowo: koperek, olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawami. Cukinię kroimy w średnią kostkę. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Fasolkę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni, na dobrze rozgrzanej niewielkiej ilości oleju, podsmażamy mięso. Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni, a na tą samą patelnię przekładamy cebulę i podsmażamy. Po chwili dodajemy fasolkę (wcześniej możemy ją zblanszować), mieszamy i chwilę posmażamy. Następnie dokładamy cukinię i paprykę, mieszamy, smażymy przez chwilę. Całość zalewamy bulionem i dusimy aż warzywa zmiękną.
Potem dodajemy podsmażone mięso i mieszamy. Całość zalewamy śmietanką, mieszamy i zagotowujemy (często mieszamy, aż sos zacznie gęstnięć). Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowe! Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem (lub natką pietruszki). Uwielbiamy z ryżem lub z kaszą.
Życzymy smacznego!
Genialne danie,szybkie i cała rodzina zachwycona .Cios nowego 👍👍👍
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło🙂. Smacznego 😋.
Usuń