Cukinia w cieście serowo-ziołowym


Coś wspaniałego! Taka propozycja odmieni naszą cukinię.

Przygotowana w ten sposób cukinia u mnie za każdym razem szybko znika z talerzy (bliscy uwielbiają). Szybkie, tanie, proste, a jakie pyszne danie. Spróbujcie, jaki pyszny efekt!



Składniki:
  • ok. 0,5 kg młodej cukinii
  • naturalna przyprawa do kurczaka (z solą)
ciasto:
  • 1 jajko
  • 100 ml maślanki (lub jogurt naturalny)
  • 0,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki żółtego sera startego na drobnych oczkach
  • przyprawy: szczypta chili, szczypta solidna soli, szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta proszku do pieczenia




Przygotowanie:
Cukinię wraz ze skórką kroimy w plastry ok. 1 cm grubości i oprószamy z obu stron przyprawą do kurczaka. Przygotowujemy ciasto - wszystkie składniki na ciasto przy pomocy rózgi kuchennej łączymy w jednolite ciasto. Ciasto powinno być gęste.




Krążki cukinii przy pomocy widelca obtaczamy w cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, do ładnego zarumienienia z obu stron.
 




Gotowe! Super smakuje z ketchupem lub serkiem wiejskim ze szczypiorkiem. 



Życzymy smacznego!