Ostatnio zrobiłam jeszcze kilka takich słoiczków mizerii bo to świetny sposób na zachowanie cudownego smaku ogórków przez cały rok. Co najważniejsze mizeria ta jest bardzo szybka i łatwa do zrobienia. Z tego przepisu robię od lat i wychodzi super - rodzinie i znajomym bardzo smakuje.
Składniki:
Przygotowanie:
Ogórki obieramy, ścieramy na plasterki, solimy, mieszamy i zostawiamy na 0,5 h. Następnie odciskamy sok (ale nie jest to konieczne, wówczas zalewy będzie więcej), dodajemy drobno posiekany koperek, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i cukier. Doprawiamy, mieszamy i przekładamy do słoików. Zakręcone słoiki pasteryzujemy ok. 20 min.
Składniki:
- ok. 1 kg ogórków gruntowych
- 2 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pęczek zielonego koperku
- 1/4 szklanki octu winnego 6%
- 1/2 łyżki cukru
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Ogórki obieramy, ścieramy na plasterki, solimy, mieszamy i zostawiamy na 0,5 h. Następnie odciskamy sok (ale nie jest to konieczne, wówczas zalewy będzie więcej), dodajemy drobno posiekany koperek, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i cukier. Doprawiamy, mieszamy i przekładamy do słoików. Zakręcone słoiki pasteryzujemy ok. 20 min.
Tutaj wersja bez koperku.