Chrupiąca mizeria do słoików


Rewelacyjna mizeria do słoików na zimę i na teraz. Ogórki są chrupiące i nieco kwaśne, takie właśnie lubimy najbardziej. Każdy fan mizerii powinien zrobić te przetwory!

Ostatnio zrobiłam jeszcze kilka takich słoiczków mizerii bo to świetny sposób na zachowanie cudownego smaku ogórków przez cały rok. Co najważniejsze mizeria ta jest bardzo szybka i łatwa do zrobienia. Z tego przepisu robię od lat i wychodzi super - rodzinie i znajomym bardzo smakuje.



Składniki:
  • ok. 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • 1/4 szklanki octu winnego 6%
  • 1/2 łyżki cukru
  • pieprz i sól




Przygotowanie:
Ogórki obieramy, ścieramy na plasterki, solimy, mieszamy i zostawiamy na 0,5 h. Następnie odciskamy sok (ale nie jest to konieczne, wówczas zalewy będzie więcej), dodajemy drobno posiekany koperek, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i cukier. Doprawiamy, mieszamy i przekładamy do słoików. Zakręcone słoiki pasteryzujemy ok. 20 min.


Tutaj wersja bez koperku.




Sałatka świetna na teraz, jak i na zimę, bo bardzo dobrze się przechowuje w chłodnej spiżarce.
 


Życzymy smacznego!