Warto spróbować, bo cukinia w takiej odsłonie smakuje po prostu wyśmienicie. Podana z ulubionym sosem (u nas czosnkowym) - jest ekstra.
Składniki:
- młoda cukinia
- przyprawy: sól i pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, ząbek czosnku lub czosnek w proszku
- do panierowania: jajko i bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię wraz ze skórką kroimy w grube słupki. Pokrojone kawałki oprószamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, pieprzem ziołowym oraz czosnkiem (u mnie świeży czosnek przeciśnięty przez praskę).
Następnie doprawione kawałki obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Tak zapanierowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (papier posmarowałam olejem). Cukinię spryskujemy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekę grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Moja cukinia piekła się ok. 30 minut do ładnego zarumienienia.
Życzymy smacznego!
Bardzo smaczne, wszystkim je polecam. Będę robić często z dużej ilości bo znika szybko
OdpowiedzUsuń🙂🙂🙂Pozdrawiam serdecznie.
Usuńobcją???
OdpowiedzUsuń