Chrupiąca cukinia z piekarnika


Rewelacyjna! Chrupiąca i dobrze doprawiona. W sezonie taką cukinię przygotowuję obowiązkowo!

Warto spróbować, bo cukinia w takiej odsłonie smakuje po prostu wyśmienicie. Podana z ulubionym sosem (u nas czosnkowym) - jest ekstra.




Składniki:
  • młoda cukinia
  • przyprawy: sól i pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, ząbek czosnku lub czosnek w proszku
  • do panierowania: jajko i bułka tarta
  • olej do smażenia




Przygotowanie:
Cukinię wraz ze skórką kroimy w grube słupki. Pokrojone kawałki oprószamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, pieprzem ziołowym oraz czosnkiem (u mnie świeży czosnek przeciśnięty przez praskę).




Następnie doprawione kawałki obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Tak zapanierowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (papier posmarowałam olejem). Cukinię spryskujemy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekę grzanie góra-dół bez termoobiegu.




Moja cukinia piekła się ok. 30 minut do ładnego zarumienienia.



Życzymy smacznego!


3 komentarze:

  1. Bardzo smaczne, wszystkim je polecam. Będę robić często z dużej ilości bo znika szybko

    OdpowiedzUsuń