Zapiekanki z cukinią - przepyszne


Najlepsze letnie zapiekanki z cukinią. Ekstra szybkie. U mnie wszyscy zajdają je z wielkim apetytem.

Te zapiekanki warto spróbować, bo wychodzą naprawdę przepyszne, a pracy przy nich niewiele.



Składniki:
  • ok. 40 dag młodej cukini
  • ogórek kiszony (u mnie 3 małe)
  • 1 duzy ząbek czosnku
  • 20 dag sera żółtego (mozna dać mniej)
  • garść szczypiorku,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, szczypta chili, pieprz, sól
  • 6 dużych kromek chleba



Przygotowanie:
Cukinię (ze skórką), ogórka i ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do startych składników dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojony szczypiorek oraz przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, chili (nie solimy). Całość dokładnie mieszamy.




Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pieczywo. Na każdą kromkę chleba układamy grubą warstwę farszu cukiniowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, u mnie grzałka góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok. 20 min, po tym czasie zwiększamy temp. do 190 st. C i pieczemy jeszcze 5 min.





Gotowe!


Zapiekanki oprószamy delikatnie solą. Podaję z ketchupem i posypane delikatnie szczypiorkiem.




Życzymy smacznego!