Warzywko na pieczywko i na zimę


Niskokaloryczna i zdrowa pasta. Stosuję ją do wielu dań - potrafi nadać im wyjątkowy smak. A kanapki przestają być nudne i znikają chwila moment. 

Świetnie smakuje na zimno - na kanapce, jako dip, jak i na ciepło jako baza do sosów, zup, jako farsz do naleśników. Warto mieć je w swojej spiżarce. Dla mnie ekstra, zachęcam do wypróbowania. 



Składniki:
  • cukinia (ok. 800 g)
  • papryka czerwona (ok. 130 g)
  • cebula (ok. 250 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy (ok. 130 g lub wg uznania)
  • przyprawy: pieprz i sól do smaku, papryka słodka (0.5 łyżeczki), curry (0.5 łyżeczki), szczypta bazylii i ziół prowansalskich



Przygotowanie:
Na tarce o dużych oczkach ścieramy cukinię, paprykę i cebulę. Ja warzywa przepuściłam przez maszynkę. Każde warzywo solimy w osobnych naczyniach i odstawiamy na ok. 1 h aż puszczą soki. 




Po tym czasie odciskamy soki, warzywa przekładamy do garnka (najlepiej z grubym dnem) i gotujemy, często mieszając, ok. 20 min. Następnie dodajemy przyprawy i dusimy do momentu aż soki całkowicie odparują, a z warzyw zrobi się papka. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, próbujemy i doprawiamy do smaku w razie konieczności. Pastę można zmiksować blenderem, wówczas będzie idealnie gładka, ja już tego nie robię.





Gorącą pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków i od razu zamykamy. Słoiczki przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy tak do wystygnięcia. Potem można zanieść do zimnej spiżarki, bardzo dobrze się przechowują.




Życzymy smacznego!


10 komentarzy:

  1. Czy trzeba pasteryzować? Jeśli nie, to jak długo można przechowywać w słoikach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pasteryzuję, gorącą pastę przekładam do słoików, zakręcam, słoiki przykrywam ręcznikiem i tak pozostawiam do wystygnięcia. Pasta dobrze się przechowuje w zimnej spiżarce.

      Usuń
  2. Ile słoików wychodzi z jednej porcji

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile daje Pani soli do warzyw?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywa proszę po prostu posolić by puściły soki. A podczas duszenia najlepiej doprawić solą, pieprzem tak, jak nam odpowiada. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Według mnie odciskanie sokow pozbawia pastę wartości odżywczych. Zamiast tego wstawiłam całość na najwyższą temperaturę w thermomixie i odparowałam a potem dusiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja robię jak w przepisie w GARNKU na kuchence gazowej ,i odciskam że soku i jest super

      Usuń
  5. Ile słoiczków wychodzi na podany przepis, ile ml ma 1 słoiczek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój 1 słoiczek to 170 ml. Na zdjęciach słoiczki z warzywkiem z podwójnej porcji składników.

      Usuń
  6. Ale ściema wyszło mi tylko 2 małe sloiczki

    OdpowiedzUsuń