Smarowidło na kanapki i zapiekanki

Ta pasta jest u mnie w domu absolutnym hitem. Świetna zarówno na zimno do kanapek, a zapieczona na grzance smakuje absolutnie obłędnie.

Póki trwa sezon korzystam z cukinii ile się da. Właśnie jestem w trakcie "przerabiania" cukinii, bo w ogrodzie rośnie jak szalona. A ta pasta sprawia że kanapki i zapiekanki zyskują z nią całkiem nowej odsłony i znikają chwila moment😉. 
 


Składniki:
  • 1 średnia cukinia (u mnie o wadze ok.0,5 kg)
  • 1 por
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera
Z podnaych składników wychodzą ok. 2 słoiczki po 180 ml.



Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy aż puści sok. W międzyczasie por drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.

 

W rondlu rozgrzać oliwę, dodajemy por i czosnek, chwilę dusimy. Dodajemy odciśniętą cukinię, doprawiamy solą i piperzem. Dusimy aż cukinia rozpodanie się i zamieni w grudkowate puree. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat i jeszcze chwilkę dusimy. Następnie zdjemujemy z ognia, doddajemy parmezan, próbujemy - można doprawić jeszcze w razie konieczności. Poszczególne etapy na zdj poniżej.




Smarowidło przekładamy do czystego, wyparzonego słoika, zamykamy i przechwujemy w lodówce do ok. 3 dni. Smarowidło można również zapasteryzować, ale bez dodatku sera.



Życzymy smacznego!