Gdy cukinia w ogródku rośnie jak szalona, a za chwilę szykuje się jej wysyp, szukam sposobów na wykorzsytanie tego warzywa. Te kotleciki bardzo przypadły do gustu moim bliskim. Latem u mnie są często oczywiście polane ulubionym sosem lub po prostu śmietaną.
Przepyszne i chrupiące z zewnątrz. Latem naprawdę świetny zamiennik tyradycyjnych kotletów. Bardzo dobre na ciepło, jak i na zimno. My uwielbiamy je z sosem czosnkowym, tatziki, koperkowym czy pieczarkowym.
Składniki (na ok. 16 kotlecików):
Przygotowanie:
Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce na dużych oczkach. Posypujemy 1 łyżeczką soli i odstawiamy aż puści sok. Wmiędzyczasie marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, por i koperek drobno kroimy.
Do odcisniętej cukinii (musi być bardzo dobrze odciśnięta z płynu) dodajemy stratą marchewkę, ser, posiekany por i koperek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie doddajemy 2 jajka, doprawiamy 1 łyżeczką słodkiej papryki, świeżo mielonym pieprzem, można dosypać jeszcze trochę soli pamiętając że cukinia była już solona. Całość dokładnie mieszamy. na koniec wsypujemy kaszę manną i dokładnie mieszamy łyżką.
Łyżką nabieramy porcję masy cukiniowej i w dłoniach formujemy kotlety. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i układamy na dobrze rozgrzanym oleju. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 5-6 min z każdej strony do ładnego zarumienienia. Usmażone kotlety układamy na ręczniku papierowym.
Gotowe!
Przepyszne i chrupiące z zewnątrz. Latem naprawdę świetny zamiennik tyradycyjnych kotletów. Bardzo dobre na ciepło, jak i na zimno. My uwielbiamy je z sosem czosnkowym, tatziki, koperkowym czy pieczarkowym.
Składniki (na ok. 16 kotlecików):
- 2 cukinie (ok. 800 g)
- por (ok. 100 g)
- 1 marchew (ok. 150 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- koperek mały pęczek
- 2 duże jajka
- ser żółty (ok. 100 g)
- 4 łyżki kaszy manny (ok. 50 g)
- przyprawy: papryka słodka mielona, sól i pieprz do smaku
- dodatkowo: bułka tarta do panierowania, olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce na dużych oczkach. Posypujemy 1 łyżeczką soli i odstawiamy aż puści sok. Wmiędzyczasie marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, por i koperek drobno kroimy.
Do odcisniętej cukinii (musi być bardzo dobrze odciśnięta z płynu) dodajemy stratą marchewkę, ser, posiekany por i koperek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie doddajemy 2 jajka, doprawiamy 1 łyżeczką słodkiej papryki, świeżo mielonym pieprzem, można dosypać jeszcze trochę soli pamiętając że cukinia była już solona. Całość dokładnie mieszamy. na koniec wsypujemy kaszę manną i dokładnie mieszamy łyżką.
Łyżką nabieramy porcję masy cukiniowej i w dłoniach formujemy kotlety. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i układamy na dobrze rozgrzanym oleju. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 5-6 min z każdej strony do ładnego zarumienienia. Usmażone kotlety układamy na ręczniku papierowym.
Gotowe!
U mnie dziś polane sosem przygotowanym z gęstego jogurtu, posiekanych ogórków, czosnku i koperku.