Tą pastę przygotowałam z zamiarem schowania do spiżarni, no ale cóż... najpierw zjedliśmy jeden słoiczek, już otworzyłam drugi i pewnie pozostałe również szybko zostaną zjedzone. No ale nic na to nie poradzę, że jest tak pyszna😉😋. Więc czekam aż cukinia w ogrodku jeszcze podrośnie i zrobię kolejną partię takich słoiczków. Pasta jest świetna na kanapki, zapiekanki, a nawet do makaronu. Polecam przepis.
Składniki:
- ok. 1 kg cukinii (może być trochę więcej)
- 2 średnie cebule
- 3 średnie ząbki czosnku
- koncentrat pomidorowy (słoiczek 195g)
- przyprawy: sól do smaku - u mnie 1 łyżeczka, pieprz świeżo mielony, 2 liście laurowe, zioła prowansalskie, solidna szczypta chili, 1 pełna łyżka cukru (u mnie trzcinowy), 2 pełne łyżki octu
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i wraz ze skórką ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podmażamy delikatnie cebulę. Do cebuli dodajemy czosnek, cukinię, sól, pieprz, liście laurowe, zioła prowanslaskie i chili. Całość mieszamy i dusimy na dużym ogniu, często mieszając, aż woda odparuje. Gdy woda już prawie odparuje, doddajemy koncentrat pomidorowy, cukier i ocet. Nadal dusimy, już na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy pasta zrobi się gęsta zmniejszamy ogień do minimum i pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków.
A co z czosnkiem?
OdpowiedzUsuńCzosnek dodajemy do podsmażonej cebulki, po chwili dokładamy także cukinię i przyprawy. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń