Dietetyczna pasta z pieczonych warzyw


Zdrowa i dietetyczna pasta. Jej przygotowanie wymaga naprawdę minimum wysiłku, a daje niesamowity efekt! Możesz nią posmarować pieczywo lub dodać do wielu dań obiadowych - naleśników, tortilli, zapiekanek, zup, mięs czy makaronów.

Gdy lato w pełni i warzywa są najsmaczniejsze staram się przygotowywać jak najwięcej takich warzywnych słoiczków. Podkręcają smak wielu dań i przekąsek - jeżeli jeszcze nigdy nie robiłaś pasty najwyższa pora to zmienić, na pewno nie pożałujesz! Chrupiąca bagietka i taka pasta to coś pysznego!



Składniki:
  • ok 800 g młodej cukini
  • 5 czerwonych papryk
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 oliwek zielonych
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • przyprawy: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 szczypty chili, sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo: olej, szczypiorek




Przygotowanie:
Cukinie myjemy i kroimy na grube plastry. Papryki myjemy i kroimy każdą na 4 części. Szalotki kroimy w krążki. Dużą blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nią warzywa - cukinie, papryki, czosnek i cebulki (warzywa dokładnie obtaczamy w oleju, smaruję pędzelkiem). Tak przygotowane warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Warzywa pieczemy pod folią aluminiową lub innym przykryciem do czasu aż zmiękną, u mnie to ok. 1 h.
Tutaj warzywa po upieczeniu.




Warzywa studzimy, a następnie przekładamy do naczynia (można ściągnąć skórkę z papryki, ja tak robię, ale nie jest to konieczne). Dodajemy także oliwki, sok wyciśnięty z cytryny, ocet i przyprawy: zioła prowansalskie, chili. Całość dokładnie blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pasta ma odpowiednią konsystencję po zmiksowaniu, więc nie ma żadnego nadmiaru soku. Do pasty można także dodać czosnek świeży przeciśnięty przez praskę, smak będzie wtedy bardziej wyrazisty (u mnie czosnek pieczony). 





Pastę przekładam do słoiczków i przechowuję w lodówce. Przed podaniem posypuję szczypiorkiem. Pastę zjadamy na bieżąco, u nas znika w ciągu kilku dni.




Życzymy smacznego!


3 komentarze:

  1. Jak dlugo można przechowywać pastę? Chodzi mi czy np można ją w spiżarce przechowywać do zimy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas znika w ciągu kilku dni. Jeśli chcemy ją przechowywać dłużej to należy ją zapasteryzować (proszę wówczas w składzie pominąć oliwki).

      Usuń
  2. Po pasteryzacji na pewno. Ja właśnie zamierzam pasteryzować 15 minut. Zobaczymy

    OdpowiedzUsuń