Ciasto zaradnej gosposi


Sprytny przepis na przepyszne ciasto przy którym nie trzeba się narobić.

Takie przepisy są rewelacyjne! Szybkie i łatwe, a ciasto wychodzi przepyszne. Na lato i upalne dni - najlepsze. Poniżej podaję przepis krok po kroku.



Składniki:
ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
pianka:
  • 4 duże białka
  • 2 łyżki kisielu (np. malinowy, truskawkowy, itp.)
  • 0,5 szklanki cukru
dodatkowo:
  • ok. 40 dkg borówek
  • 2 łyżki kisielu (np. malinowy)

szklanka ma u mnie pojemność 250 ml
Forma: 24x28 cm




Przygotowanie:
Ciasto: Składniki na ciasto łączymy - zagniatamy dłonią. Zagniecione ciasto wykładamy do formy (wylepiamy formę), ok. 1/3 ciasta pozostawiamy by posypać wierzch ciasta.


Piana: Białka z solą i cukrem ubijamy na sztywno. Gdy piana jest już dobrze ubita doddajemy kisiel (proszek) i miksujemy do połączenia.


Borówki oprószamy kisielem (proszkiem).




Złożenie ciasta: Na ciasto wykładamy pianę i wyrównujemy. Następnie na pianę układamy borówki (na całej powierzchni). Borówki posypujemy pozostałym ciastem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy z obcją góra-dół (bez termoobiegu), pieczemy do suchego patyczka (u mie piekło się ok. 50 min).




Ciasto po rozkrojeniu. Życzymy smacznego!