Takie przepisy są rewelacyjne! Szybkie i łatwe, a ciasto wychodzi przepyszne. Na lato i upalne dni - najlepsze. Poniżej podaję przepis krok po kroku.
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- 4 duże białka
- 2 łyżki kisielu (np. malinowy, truskawkowy, itp.)
- 0,5 szklanki cukru
- ok. 40 dkg borówek
- 2 łyżki kisielu (np. malinowy)
szklanka ma u mnie pojemność 250 ml
Forma: 24x28 cm
Przygotowanie:
Ciasto: Składniki na ciasto łączymy - zagniatamy dłonią. Zagniecione ciasto wykładamy do formy (wylepiamy formę), ok. 1/3 ciasta pozostawiamy by posypać wierzch ciasta.
Złożenie ciasta: Na ciasto wykładamy pianę i wyrównujemy. Następnie na pianę układamy borówki (na całej powierzchni). Borówki posypujemy pozostałym ciastem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy z obcją góra-dół (bez termoobiegu), pieczemy do suchego patyczka (u mie piekło się ok. 50 min).
Ciasto po rozkrojeniu. Życzymy smacznego!