Dla mnie to letni, szybki, lekki obiad, fajny gdy nie chce stać się przy garach.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka i dwie łyżki mąki pszennej
- 1- łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub kisielu truskawkowego)
- 100 g truskawek
Przygotowanie:
Truskawki oczyszczamy, posypujemy cukrem i ugniatamy widelcem na papkę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną imieszamy. Następnie dodajemy rozdrobniony twaróg, jajko - całość ponownie ugniatamy widelcem, aż składniki się połączą. Na koniec doddajemy mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy na deskę podsypaną mąką i w miarę szybko zagniatamy (można dosypać jeszcze łyżkę mąki, jeśli ciasto jest bardzo kleiste). Ciasto dzielimy na trzy części, z każdej formujemy wałeczek i ostrym nożem wykrawamy kluski.
Kluski polewam rozpuszczonym masłem i posypuję cukrem (u mnie trzcinowym), podaję z kleksem śmietanki. Można również z masłem i bułką tartą, posypane cukrem. Dekoruję truskawkami.
Życzymy smacznego!