Truskawkowe kluski z serem


Niedawno sąsiadka "podrzuciła" mi przepis na truskawkowe różowe kluseczki. Zrobiłam pierwszy raz i tak nam posmakowały, że ostatnio goszczą u nas często.

Dla mnie to letni, szybki, lekki obiad, fajny gdy nie chce stać się przy garach.

Składniki:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka i dwie łyżki mąki pszennej
  • 1- łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub kisielu truskawkowego)
  • 100 g truskawek



Przygotowanie:
Truskawki oczyszczamy, posypujemy cukrem i ugniatamy widelcem na papkę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną imieszamy. Następnie dodajemy rozdrobniony twaróg, jajko - całość ponownie ugniatamy widelcem, aż składniki się połączą. Na koniec doddajemy mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy.




Ciasto przekładamy na deskę podsypaną mąką i w miarę szybko zagniatamy (można dosypać jeszcze łyżkę mąki, jeśli ciasto jest bardzo kleiste). Ciasto dzielimy na trzy części, z każdej formujemy wałeczek i ostrym nożem wykrawamy kluski.


Kluseczki wrzucamy partiami na wrzątek ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy i gotujemy od momentu wypłynięcia ok. 1 minutę.




Kluski polewam rozpuszczonym masłem i posypuję cukrem (u mnie trzcinowym), podaję z kleksem śmietanki. Można również z masłem i bułką tartą, posypane cukrem. Dekoruję truskawkami.




Życzymy smacznego!