Świetne ciasto z truskawkami


Bardzo szybkie i bardzo proste ciasto. Świetne, gdy potrzeba czegoś słodkiego na już. Uda się każdemu, nawet gdy nie mamy wprawy w pieczeniu.

Pyszne ciacho, zniknęło z talerza zaraz po tym jak je położyłam.



Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka cukru (można dać mniej)
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczyptę soli
Truskawki:
  • 1/2 kg truskawek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Forma: u mnie 24x24 cm (może być mniejsza)




Przygotowanie:
Owoce: Cukier wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na bursztynowy kolor. Następnie do skarmelizowanego cukru dodajemy oczyszczone truskawki (u mnie duże truskawki więc pokrojone na kawałki) i dusimy 5 minut. Po tym czasie dolewamy mąkę rozmieszaną w 0,5 szklanki wody. Mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.




Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sól, cukier, wbijamy jajko. Dolewamy olej oraz śmietanę. Ciałość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu zagniatam dłonią.


Złożenie ciasta: Większą część ciasta wykładamy na blaszkę - wylepiamy (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Na ciasto wykładamy przestudzone truskawki i wierzch posypujemy pozostałym ciastem (ciasto rozkruszam w dłoniach). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C (piekę z obcją góra-dół bez termoobiegu). Ciasto pieczemy do suchego patyczka (u mnie piekło się ok. 50 min).





Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!




4 komentarze:

  1. Witam. Czy ciasto można wyrobić w robicie kuchennym hakiem? I czy maliny też będą pasowały do tego ciasta? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, można ale nie ma takiej potrzeby, bo ciasto nie wymaga długiego wyrabiania - w zasadzie wystarczy zamieszać łyżką i na koniec dłonią. To tylko chwila moment. Robię zawsze z truskawkami, proszę próbować, maliny powinny się sprawdzić. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Czy ciasto mogę zrobić dzień wcześniej

    OdpowiedzUsuń