Bardzo szybkie i bardzo proste ciasto. Świetne, gdy potrzeba czegoś słodkiego na już. Uda się każdemu, nawet gdy nie mamy wprawy w pieczeniu.
Pyszne ciacho, zniknęło z talerza zaraz po tym jak je położyłam.
Składniki:
Przygotowanie:
Owoce: Cukier wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na bursztynowy kolor. Następnie do skarmelizowanego cukru dodajemy oczyszczone truskawki (u mnie duże truskawki więc pokrojone na kawałki) i dusimy 5 minut. Po tym czasie dolewamy mąkę rozmieszaną w 0,5 szklanki wody. Mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sól, cukier, wbijamy jajko. Dolewamy olej oraz śmietanę. Ciałość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu zagniatam dłonią.
Złożenie ciasta: Większą część ciasta wykładamy na blaszkę - wylepiamy (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Na ciasto wykładamy przestudzone truskawki i wierzch posypujemy pozostałym ciastem (ciasto rozkruszam w dłoniach). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C (piekę z obcją góra-dół bez termoobiegu). Ciasto pieczemy do suchego patyczka (u mnie piekło się ok. 50 min).
Pyszne ciacho, zniknęło z talerza zaraz po tym jak je położyłam.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 szklanka cukru (można dać mniej)
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczyptę soli
- 1/2 kg truskawek
- 1/2 szklanki cukru
- 1- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Owoce: Cukier wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na bursztynowy kolor. Następnie do skarmelizowanego cukru dodajemy oczyszczone truskawki (u mnie duże truskawki więc pokrojone na kawałki) i dusimy 5 minut. Po tym czasie dolewamy mąkę rozmieszaną w 0,5 szklanki wody. Mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sól, cukier, wbijamy jajko. Dolewamy olej oraz śmietanę. Ciałość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu zagniatam dłonią.
Złożenie ciasta: Większą część ciasta wykładamy na blaszkę - wylepiamy (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Na ciasto wykładamy przestudzone truskawki i wierzch posypujemy pozostałym ciastem (ciasto rozkruszam w dłoniach). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C (piekę z obcją góra-dół bez termoobiegu). Ciasto pieczemy do suchego patyczka (u mnie piekło się ok. 50 min).
Witam. Czy ciasto można wyrobić w robicie kuchennym hakiem? I czy maliny też będą pasowały do tego ciasta? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWitam, można ale nie ma takiej potrzeby, bo ciasto nie wymaga długiego wyrabiania - w zasadzie wystarczy zamieszać łyżką i na koniec dłonią. To tylko chwila moment. Robię zawsze z truskawkami, proszę próbować, maliny powinny się sprawdzić. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCzy ciasto mogę zrobić dzień wcześniej
OdpowiedzUsuńOczywiście :) Pozdrawiam.
Usuń