Przepyszne placki kapuściane


Wyśmienite, szybkie placki, które potrafią zaskoczyć smakiem.

Moja rodzina bardzo lubi taką bezmięsną wersję placków. Zajadamy polane śmietaną, z sosem czosnkowym lub koperkowym. Naprawdę PRZEPYSZE!



Składniki:
  • 0,5 kg młodej kapusty
  • połowa średniej wielkości cebuli
  • ok. 2-3 łyżki koperku
  • ok. 4 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 300 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka z górką mąki pszennej
  • sól (u mnie 0,5 łyżeczki)



Przygotowanie:
Kapustę kroimy w drobną kostę, kapustę pogniotłam również dłonią aby zmiękła.
Do naczynia wlewamy maślankę. Wbijamy jajko, dodajemy sól i mąkę - miksujemy. Następnie dodajemy kapustę, cebulę, koperek, szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na kilka minut, aby smaki się przegryzły.




Placki smażymy na małej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Nakładamy łyżką, ok. 2 łyżki na placka. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron do ładnego zarumienienia.




Gotowe! Życzymy smacznego!