Mięciutkie, delikatne ciasto na knedle, które można zrobić z owocami lub mięsem. Takimi knedlami częstowała nas w zeszły weekend babcia. Dzielimy się sprawdzonym przepisem.
Talerz takich mięciutkich knedli i nic więcej do szczęścia nie potrzeba😀. Takie knedle można zrobić na słodko z każdym owocem np. ze śliwkami, borówkami, czy serem lub nawet z mięsem. U nas dziś z truskawkami.
Składniki: (wyszło mi ok. 54 sztuki)
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 szklanki mąki pszennej do ciasta i ok. 0,5 szklanki do podsypania
- 2 jajka
- 0,5 kg truskawek średniej wielkości
- cukier
- sól do wrzątku
- śmietanka lub jogurt grecki
Wykonanie:
Ugotowane i przestudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajka i szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy wałek na oprószonym mąką blacie. Następnie kroimy go na mniejsze części ok. 5 cm. Każdy kawałek rozpłaszczamy dłonią i po środku placuszków układamy truskawki. Owoce powinny być w całości, nie przekrawamy, bo wycieka sok. Następnie posypujemy odrobiną cukru, zlepiamy i formujemy kulki.
Pyszny, sezonowy obiad. Dziękuję za przepis.....
OdpowiedzUsuńProszę 🙂🤗
UsuńDziś robiłam z tego przepisu z śliwkami, w mig zniknęły z talerzy.....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie 🤗.
Usuń