Mój spawdzony sposób, by kotlet z kurczaka nie był nudny 😉.
Składniki:
- ok. 40 dag filetu z kurczaka
- ok. 40 dag młodej cukini
- ok. 3 łyżek ziarna słonecznika
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinię razem ze skórką ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy i odstawiamy (cukinia puści sok). Po ok. 15 min odciskamy dokładnie z nadmiaru wody. Mięso kroimy w drobną kostkę, a ziarna prażymy na patelni. Szczypiorek drobno siekamy.
Do miski wbijajmy jajka, dodajemy śmietanę i mąkę - dokładnie mieszamy przy pomocy rózgi. Dodajemy czosnek, szczypiorek, sól i pieprz - mieszamy. Na koniec doddajemy mięso, cukinię i słonecznik - mieszamy, aby wszystkie składniki się połączymy.
Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Ciasto nakładam łyżką (ok.1,5 łyżki na kotlet), smażę małe, płaskie kotleciki na małym ogniu, z obu stron. Wyszło mi 13 kotlecików.
Gotowe! Podaję na obiad z ziemniakami i surówką. Jeśli zostaną wkładam je do bułki i polewam ketchupem lub sosem czosnkowym, jak kto woli. Świetna przekąska, rodzina uwielbia.