Świetna sałatka na wszelkie imprezy i spotkania. Często ją robię.
Składniki:
- 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu)
- 100 g ulubionej szynki
- por (część biała)
- pół ogórka świeżego
- kilka kawałków papryki marynowanej (mogą być też ogórki konserwowe)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z intrukcją na opakowaniu (u mnie al dente). Warzywa i szynkę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przestudzony makaron, ser i pokrojone warzywa łączymy z kukurydzą odsączoną z zalewy, doprawiamy do smaku. Polewamy sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu i czosnku przeciśniętego przez praskę. Dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną.