Najprostsze domowe lody, ich smak was zaskoczy - przepyszne!
Jedne z najlepszych lodów jakie kiedykolwiek jadłam. Nie potrzeba tutaj jajek czy maszyny do lodów. Truskawki możecie zastąpić innymi owocami. Świetnie sprawdzą się wszyskie "jagodowe", ale mogą też być brzoskwinie (nawet te z puszki). Lody można zrobić też tylko w wersji waniliowej bez owoców.
Składniki:
- 600 ml śmietany kremówki (36%)
- 350 g mleka skondensowanego słodzonego (można dać mniej)
- ok. 1 łyżka ekstraktu naturalnego wanilia
- 300 – 400 g truskawek
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, oczyszczamy z ogonków i osuszamy. Przekładamy do rondelka, rozgniatamy np. tłuczkiem od ziemniaków i smażymy na średnim ogniu. Jeżeli będą bardzo kwaśne można lekko dosłodzić. Smażymy do czasu aż zgęstnieją. Pamiętajmy, aby często mieszać, by się nie przypaliły. Ważne jest, by dobrze odparować sok. Odkładamy do wystudzenia.
Połowę gotowej masy przekładamy do szklanego naczynia (najlepiej z pokrywką). Polewamy ją połową truskawek i lekko mieszamy (ja mieszamy tylko po wierzchu, dołem zostaje więc masa waniliowa). Wykładamy drugą część masy i polewamy truskawkami. Następnie delikatnie mieszamy widelcem aby powstał "marmurek".
Lody zamykamy i wkładamy do zamrażalki na min. 7 h (zamrażalnik ustawiony na: -15 st. C). Lody należy wyjąć z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem (należy dać im kilka minut na lekkie odtajanie wówczas super się nakładają). Lody nakładam łyżką maczaną w ciepłej wodzie.
Tutaj lody od razu po wyjęciu z zamrażalnika.
Życzymy smacznego! Dekorujemy świeżymy owocami.