Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru (można dać więcej)
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 100 g (1/2 kostki masła)
- 1 opakowanie budyniu - u mnie waniliowy (40g)
- ok. 400 ml mleka
Z przepisu wychodzi ok. 19 muffinek.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania budyniu. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka (ok. 400 ml). Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto na muffinki. Suche składniki: Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem. Dodajemy cukier, całość mieszamy. Mokre składniki: Do rozpuszczonego w rondelku i przestygniętego masła wbijamy jajka, dolewamy mleko - mokre składniki łączymy razem, najlepiej trzepaczką. Potem do suchych składników wrzucamy mokre i mieszamy krótko (tylko do połączenia!). Poszczególne etapy na zdj. poniżej.
Do form na babeczki nakładamy trochę ciasta czekoladowego, dodajemy po ok. 1 łyżeczce budyniu i przykrywany pozostałą częścią ciasta (dodatkowo na wierzch można poukładać kawałki czekolady). Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C (obcja góra-dół bez termoobiegu). Moje piekły się ok. 20 min.
Gotowe! Muffinki można posypać cukrem pudrem, lub gdy są jeszcze gorące posypać je dodatkowo kawałkami czekolady.
Życzymy smacznego!
Jaka srednica foremki na mufinke?
OdpowiedzUsuńWitam. Czemu przy zmieszaniu przestygnietego masla, jajek i mleka robią mi się grudki, jakby masło się zwarzylo?
OdpowiedzUsuńTo nic nie szkodzi. 😉Pozdrawiam 🤗.
Usuń