Domowe lody tylko z 2 składników. A roboty może z 5 minut! Czyli… naprawdę szybko i prosto.
Poniżej prosty przepis i różne propozycje podania. Przepyszne są te lody, lepsze niż z cukierni i z wiadomych składników. Spróbuj, a nie pożałujesz. My je uwielbiamy.
Składniki:
Przygotowanie:
Poniżej prosty przepis i różne propozycje podania. Przepyszne są te lody, lepsze niż z cukierni i z wiadomych składników. Spróbuj, a nie pożałujesz. My je uwielbiamy.
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- ok. 400 g masy kajmakowej (lub wg uznania)
Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Gdy śmietana zacznie już sztywnieć, zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce masy kajmakowej. Miksujemy na niskich obrotach do czasu wyczerpania masy kajmakowej i tylko do połączenia się składników (pamiętajmy - nie dłużej!).
Puszystą masę przelewamy do pojemnika. Dodatkowo lody możemy posypać posiekaną czekoladą, orzeszkami, możemy dodać bakalie, powciskać w lody ciastka oreo lub po prostu zrobić kleksy z kajmaku. Super też smakują z bananami. Pojemnik szczelnie zamykamy i wstawiamy do zamrażalnika na min 7 godzin. Ja wstawiam lody na całą noc. Lodów nie trzeba mieszać podczas chłodzenia.
Po wyjęciu z zamrażalnika. Lody najlepiej nakładać łyżką maczaną w ciepłej wodzie.
Puszystą masę przelewamy do pojemnika. Dodatkowo lody możemy posypać posiekaną czekoladą, orzeszkami, możemy dodać bakalie, powciskać w lody ciastka oreo lub po prostu zrobić kleksy z kajmaku. Super też smakują z bananami. Pojemnik szczelnie zamykamy i wstawiamy do zamrażalnika na min 7 godzin. Ja wstawiam lody na całą noc. Lodów nie trzeba mieszać podczas chłodzenia.
Po wyjęciu z zamrażalnika. Lody najlepiej nakładać łyżką maczaną w ciepłej wodzie.
Życzymy smacznego!