Kotlety po szwajcarsku


Pyszne - chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku z ciągnącym serem. Mniam.

Gdy znudzi nam się zwykły kotlet z kurczaka, to przygotowuję go w inny sposób. Szybkie, proste do wykonania kotleciki, a przede wszystkim przepyszne.




Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 plastry szynki
  • 4 grube plastry sera żółtego
panierka:
  • 1-2 jajka
  • odrobina mleka
  • mąka
  • bułka tarta
dodatkowo: olej do smażenia




Przygotowanie:
Piersi z kurczaka przecinamy wdłuż na połówki i rozbijamy. Każdy kotlet przyprawiamy solą, pieprzem, smarujemy czosnkiem przeciśniętym przez praskę (może być czosnek suszony). Na każdy kotlet kładziemy plaster szynki i sera. Składamy brzegi do środka i zwijamy kotlecik. Do jajek wlewamy trochę mleka i roztrzepujemy. Każdy kotlet dokładnie obtaczamy w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej (z każdej strony).




Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron, na rumiano. Pamietajmy o tym, by kotlety dobrze obtoczyć w panierce, aby nie było prześwitów, by ser nie wypłynął.




Gotowe! Życzymy smacznego!