Dla mnie te kotlety wymiatają😀😋. Chrupiące z wierzchu, delikatne w środku, PRZEPYSZNE.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 marchewka
- 1 mały por lub 1/2 dużego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 bułka czerstwa (namoczona w mleku)
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 0,5 łyżeczki soli, pieprz czarny świeżo mielony
- dodatkowo: bułka tarta do panierowania, olej
Przygotowanie:
Por kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski z mięsem dokładamy por, marchewkę, czosnek, wbijamy jajko, dodajemy bułkę (odciśniętą), musztardę, sól, pieprz. Całość wyrabiamy dokładnie ręką.
Z ciasta robimy małe kotleciki, delikatnie spłaszczamy i obtaczamy z bułce tartej. Pomaga 7-letni Urwis😉.
Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smażymy na średnim ogniu (aby kotlet nie był surowy w środku, a na zewnątrz "spalony"). Kotlety smażyłam po ok. 6 min z obu stron.
Gotowe!
Życzymy smacznego!