Kotleciki po mistrzowsku


Kotlety wychodzą rewelacyjnie. Muszę przyznać, że to zdecydowanie najlepsze mielone jakie jadłam!

Dla mnie te kotlety wymiatają😀😋. Chrupiące z wierzchu, delikatne w środku, PRZEPYSZNE.



Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 marchewka
  • 1 mały por lub 1/2 dużego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 bułka czerstwa (namoczona w mleku)
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 0,5 łyżeczki soli, pieprz czarny świeżo mielony
  • dodatkowo: bułka tarta do panierowania, olej



Przygotowanie:
Por kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski z mięsem dokładamy por, marchewkę, czosnek, wbijamy jajko, dodajemy bułkę (odciśniętą), musztardę, sól, pieprz. Całość wyrabiamy dokładnie ręką.


Z ciasta robimy małe kotleciki, delikatnie spłaszczamy i obtaczamy z bułce tartej. Pomaga 7-letni Urwis😉.





Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smażymy na średnim ogniu (aby kotlet nie był surowy w środku, a na zewnątrz "spalony"). Kotlety smażyłam po ok. 6 min z obu stron.




Gotowe!



Życzymy smacznego!