Chwila moment i mamy pyszne, efektowne ciasto.
Szybkie, proste, smaczne ciasto, a przede wszystkim nieskomplikowane. Takie moja mam robiła często, gdy byłam jeszcze dzieckiem, przepis gości więc u nas od kiedy pamiętam. Gdy na dworze jest gorąco kawałeczek tego ciasta podaję z gałką lodów i uwierzcie mi trudno się powstrzymać przed wzięciem kolejnego kawałka😉😅. Poniżej dokładny przepis z opisem krok po kroku.
Składniki:
ciasto:
Forma: 24x28 cm
Przygotowanie:
Ciasto: Składniki na ciasto łączymy - zagniatamy dłonią. Zagniecione ciasto wykładamy do formy (wylepiamy formę), ok. 1/3 ciasta pozostawiamy by posypać wierzch ciasta.
Piana: Białka z solą i cukrem ubijamy na sztywno. Gdy piana jest już dobrze ubita doddajemy kisiel (proszek) i miksujemy do połączenia.
Owoce: Truskawki oprószamy kisielem (proszkiem). Jeśli są duże można pokroć na mniejsze kawałki. U mnie truskawki średniej wielkości.
Złożenie ciasta: Na ciasto wykładamy pianę i wyrównujemy. Następnie na pianę układamy truskawki (na całej powierzchni). Truskawki posypujemy pozostawionym ciastem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy do suchego patyczka (u mie piekło się ok. 50 min).
Ciasto po rozkrojeniu. Życzymy smacznego!
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- 4 duże białka
- 2 łyżki kisielu (np. malinowy, truskawkowy, itp)
- 0,5 szklanki cukru
- ok. 40 dkg truskawek
- 2 łyżki kisielu (np. malinowy)
Forma: 24x28 cm
Przygotowanie:
Ciasto: Składniki na ciasto łączymy - zagniatamy dłonią. Zagniecione ciasto wykładamy do formy (wylepiamy formę), ok. 1/3 ciasta pozostawiamy by posypać wierzch ciasta.
Piana: Białka z solą i cukrem ubijamy na sztywno. Gdy piana jest już dobrze ubita doddajemy kisiel (proszek) i miksujemy do połączenia.
Złożenie ciasta: Na ciasto wykładamy pianę i wyrównujemy. Następnie na pianę układamy truskawki (na całej powierzchni). Truskawki posypujemy pozostawionym ciastem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy do suchego patyczka (u mie piekło się ok. 50 min).
Ciasto po rozkrojeniu. Życzymy smacznego!