Coś pysznego! Idealny dodatek do dań z grilla, do obiadu lub jako smaczna przekąska.
Domowa surówka niesamowicie prosta do przygotowania. Zrobisz ją w niecałe 5 minut! To jedna z ulubionych surówek mojej rodziny, która nigdy się nie nudzi.
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- 1 marchew
- ok. 5 rzodkiewek
- pół szklanki kukurydzy konserwowej
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Głąb kapusty usuwamy (jeśli zewnętrzne liście są brzydkie to również możemy je wyrzucić). Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Marchew i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach, kukurydzę odsączamy z zalewy, koperek drobno siekamy - warzywa przekładamy do miski z kapustą. Dodajemy soki z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku. Dolewamy oliwy z oliwek. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na jco najmniej edną godzinę, aby surówka nabrała smaku.