Surówka witaminka


Coś pysznego! Idealny dodatek do dań z grilla, do obiadu lub jako smaczna przekąska.


Domowa surówka niesamowicie prosta do przygotowania. Zrobisz ją w niecałe 5 minut! To jedna z ulubionych surówek mojej rodziny, która nigdy się nie nudzi.



Składniki:
  • pół główki młodej kapusty
  • 1 marchew
  • ok. 5 rzodkiewek
  • pół szklanki kukurydzy konserwowej
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku




Przygotowanie:
Głąb kapusty usuwamy (jeśli zewnętrzne liście są brzydkie to również możemy je wyrzucić). Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Marchew i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach, kukurydzę odsączamy z zalewy, koperek drobno siekamy - warzywa przekładamy do miski z kapustą. Dodajemy soki z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku. Dolewamy oliwy z oliwek. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na jco najmniej edną godzinę, aby surówka nabrała smaku.




Gotowe!





Pasuje do każdego rodzaju mięsa, do obiadu i do grilla.



Życzymy smacznego!