Bardzo często robię ją w okresie wiosennym i na święta. Pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu.
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 5 pomidorków koktajlowych
- 3-4 rzodkiewki
- pół ogórka
- 100 g kiełków rzodkiewki
- szczypiorek
- ok. 10 dag twarogu + odrobina jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- kilka kropel soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół. Ogórka obieramy i kroimy w półplasterki. Pomidorki kroimy na pół, a rzodkiweki w ćwiartki. Kiełki płuczemy zimną wodą i osuszamy. Robimy kulki twarogowe: ser łączymy z odrobiną jogurtu, solą i pieprzem do smaku, a następnie robimy małe kuleczki.