Sałatka, która od lat gości na naszym Wielkanocnym stole, a znika tak szybko z talerzy, jak szybko mijają święta😉.
Taką wiosenną sałatkę polecam na wszelkie spotkania. Jest szybka w wykonaniu, nie wymaga układania wielu warstw, a bardzo ładnie prezentuje się na stole.
Składniki:
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Szynkę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, seler dokładnie odciskamy z zalewy, kukurydzę odcedzamy. Szczypiorek drobno kroimy.
Na dno salaterki wsypujemy połowę szczypiorku. Dookoła salaterki układamy plasterki jajek (potrzebne będą same środkowe plastry).
Pozostałe jajka kroimy w kostkę (odkładamy 1,5 jajka do dekoracji sałatki). Do jajek pokrojonych w kostkę doddajemy szynkę, ser, seler i kukurydzę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy całość.
Warzywa z majonezem przekładamy do salterki, w której znajduje się już szczypiorek i plasterki jajek. Uważamy, by nie poruszyć plastrów jajek. Wierzch posypujemy pozostałym szczypiorkiem, dekorujemy pokrojonymi w paseczki rzodkiewkami, układamy kwiatek z ćwiartek jajek i pomidorka koktajlowego. Etapy na zdj. poniżej.
Gotowe! Życzymy smacznego!
Taką wiosenną sałatkę polecam na wszelkie spotkania. Jest szybka w wykonaniu, nie wymaga układania wielu warstw, a bardzo ładnie prezentuje się na stole.
Składniki:
- 20 dag żółtego sera
- 25 dag ulubionej szynki
- ok. 10 jajek
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka kukurydzy
- 2 pęczki szczypiorku
- 3-4 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- do dekoracji: ok. 5 rzodkiewek, 1 pomidorek koktajolowy do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Szynkę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, seler dokładnie odciskamy z zalewy, kukurydzę odcedzamy. Szczypiorek drobno kroimy.
Na dno salaterki wsypujemy połowę szczypiorku. Dookoła salaterki układamy plasterki jajek (potrzebne będą same środkowe plastry).
Pozostałe jajka kroimy w kostkę (odkładamy 1,5 jajka do dekoracji sałatki). Do jajek pokrojonych w kostkę doddajemy szynkę, ser, seler i kukurydzę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy całość.
Warzywa z majonezem przekładamy do salterki, w której znajduje się już szczypiorek i plasterki jajek. Uważamy, by nie poruszyć plastrów jajek. Wierzch posypujemy pozostałym szczypiorkiem, dekorujemy pokrojonymi w paseczki rzodkiewkami, układamy kwiatek z ćwiartek jajek i pomidorka koktajlowego. Etapy na zdj. poniżej.
Gotowe! Życzymy smacznego!