Mój ulubiony sernik na kakaowym spodzie. Ten przepis jest u mnie od wielu lat. Bardzo często go piekę i nie zdarzyło się by nie wyszedł.
Łatwy, szybki w przygotowaniu, pyszny i co najważniejsze zawsze się udaje i pięknie wygląda. Ten sernik przywołuje u mnie wspomnienia domu rodzinnego, więc obowiązkowo piekę go co roku na święta, ale i nie tylko - rodzina bardzo go lubi.
Łatwy, szybki w przygotowaniu, pyszny i co najważniejsze zawsze się udaje i pięknie wygląda. Ten sernik przywołuje u mnie wspomnienia domu rodzinnego, więc obowiązkowo piekę go co roku na święta, ale i nie tylko - rodzina bardzo go lubi.
Składniki:
kruche ciasto:
- 200 g masła (twardego)
- 5 żółtek (białka odkładamy do masy serowej)
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 kg zmielonego twarogu (może być dobrej jakości ser z wiaderka)
- 2 jajka + 5 białek
- 150 g masła (miękkiego)
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Wymiary formy: 23 cm x 35 cm.
Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, kakao, cukry. Wszystko mieszamy.
Dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Składniki siekamy nożem. Po chwili dodajemy żółtka i śmietanę - składniki jeszcze chwile siekamy, a następnie zagniatamy (dłonią) na gładkie, jednolite ciasto. Formułujemy kulę, dzielimy ją na 2 części (jedna część może być trochę większa). Mniejszą kulę odkładamy do zamrażalnika, drugą większą częścią wykładamy spód formy (ugniatamy palcami na równy placek, ciasto można podziurkować widelcem). U mnie forma wysmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia.
Masa serowa: Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym aż będzie białe i puszyste.Następnie stopniowo dodajemy po 1 jajku cały czas miksując. Wciąż ubijając dodajemy sukcesywnie zmielony twaróg. Na koniec wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy do połączenia.
Białka (które pozostały z ciasta kruchego) ubijamy w oddzielnej misce na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej - należy je delikatnie wmieszać (najlepiej łyżką).
Złożenie ciasta: Na ciasto kruche (którym wyłożona jest już blacha) wykładamy masę serową. Na masę serową przekładamy brzoskwinie. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta (tą z zamrażalnika). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy z obcją góra-dół bez termoobiegu. Mój sernik piekł się ok. 1h. Po upieczeniu sernik pozostawiam jeszcze na jakiś czas w ciepłym, wyłączonym piekarniku, drzwiczki otwieram. W blaszce pozostawiam aż sernik wystygnie.
Sernik po rozkrojeniu.
Życzymy smacznego!
Przepyszny
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, smacznego i pozdrawiam 🙂.
UsuńA co jeśli piekarnik ma tylko opcję z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńProszę obniżyć trochę temperaturę pieczenia. Pozdrawiam 🙂.
UsuńDziekuje, pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych Świąt Wielkanocnych
UsuńProszę, wszystkiego dobrego, zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych.
UsuńW jakiej temperaturze możne stać po zrobieniu?Musi być w lodówce
OdpowiedzUsuńNajlepiej w chłodnej spiżarce lub w lodówce.
UsuńJak długo może ten sernik być przechowywany?
OdpowiedzUsuńU mnie w chłodnej spiżarce zawsze stoi kilka dni 🙂.
UsuńW jakiej blaszce jest to robione ciasto
OdpowiedzUsuńWymiary formy: 23 cm x 35 cm.
UsuńW przepisie jest napisane do masy serowej dodać cukier wanilinowy a czemu w składnikach nie jest wspomniane o tym?
OdpowiedzUsuńUmknęło mi 😉. Już poprawiam, pozdrawiam 🤗.
UsuńCzy zamiast masła można dać margarynę?
OdpowiedzUsuńTak, ale polecam masło 😉.
UsuńTak, ale polecam masło 😉.
UsuńIle to okolo gram 3 szklanki mąki ?
OdpowiedzUsuń3 szkl.jajiej pojemności ??
OdpowiedzUsuń250 ml 🙂.
UsuńDzień dobry.Czy spód ciasta najbardziej pieczemy czy nie?
OdpowiedzUsuńJa nie podpiekam, od razu na surowy spód wykładam masę serową.
UsuńZrobiłam i jest pyszny polecam go
OdpowiedzUsuń🙂🙂🙂 Pozdrawiam serdecznie.
UsuńWitam. Czy można składniki na ciasto wyrobić w robocie z hakami?
OdpowiedzUsuńZrobiłam go 😊jest przepyszny 😊 polecam 😊
OdpowiedzUsuń