Jajka na wiosennym sosie


Szybko, łatwo a przy tym smakowicie. Niezawodny przepis na święta, korzystam z niego od dawna i takie jajka zawsze wszystkim smakują. Przygotowanie to tylko 15 min.

Bardzo smaczne, z dodatkiem wiosennych nowalijek. Pięknie udekorują stół. Polecam do wypróbowania.



Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
sos:
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól i pieprz do smaku
do ozoby: liście sałaty




Przygotowanie:
Jajka studzimy, obieramy ze skorupek i przecinamy wzdłuż. Odkładamy.
Przygotowujemy sos. Warzywa - rzodkiewkę i ogórek (może być ze skórką) kroimy w kostkę. Koperek i szczypiorek (trochę odłożyć do ozoby) drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miski. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i chrzan. Całość mieszamy.




Salaterkę wykładamy dookoła liśćmi sałaty. Sos wylewamy na środek naczynia. Na warzywa układamy jajka.





Jajka posypujemy np. szczypiorkiem (może być też rzeżucha jeśli mamy). Gotowe.



Życzymy smacznego!