Ciasto brzoskwiniowe wydmy


Przepis do którego zawsze wracam, gdy nadchodzą święta lub szykuje się jakaś uroczystości. Dla nas pycha ciacho.

Ciasto które ładnie się prezentuje, dobrze się kroi nawet na mmniejsze kawałeczki i jest bardzo smaczne. Robię je od lat. Przepis krok po kroku poniżej.



Składniki:
biszkopt:
  • 4 jajka (rozmiar M), temp. pokojowa
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 kopista łyżka kakao
  • 60 g mąki pszennej (ok. ¼ szklanki)
  • 80 g skrobi ziemniaczanej (ok.1/2 szklanki)
  • 2 łyżki wody
Krem:
  • puszka brzoskwiń
  • cukier do smaku
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe
  • masło 200 g
dodatkowo:
  • opakowanie delicji
  • 2 galaretki pomarańczowe
Wymiary formy: blaszka 24x24 cm (może być trochę większa, bo ciasto wychodzi wysokie)



Przygotowanie:
Biszkopt: Mąkę mieszamy ze skrobią i kakao, a następnie przesiewamy przez sito. Odstawiamy na bok. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie, dalej miksując na najwyższych obrotach, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy aż masa stanie się lśniąca, biała. Cały czas miksując, dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej partiami doddajemy przesiane mąki z kakao - należy je delikatnie wmieszać w ciasto już drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. W międzyczasie dolewamy też wodę. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (obcja góra-dół bez termoobiegu). Po upieczeniu biszkopt odkładamy do całkowitego wystygnięcia, odrywamy też papier.


Krem: Odlewamy sok z brzoskwiń i uzupełniamy wodą do 1/2 l. Z soku, doddając cukier do smaku, gotujemy dwa budynie i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, nadal miksując mikserem dodajemy sukcesywnie przestudzony budyń. Gotową masę dzielimy na 2 części.




Złożenie ciasta: Na dno formy (wyłożone papierem do pieczenia) przekładamy biszkopt. Na biszkopt wykładamy połowę kremu. Na krem układamy delicje, a na nie resztę kremu. Następnie wykładamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy teżejącą galaretką. U mnie 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 3 szklankach wody.




Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. 






Życzymy smacznego!



5 komentarzy:

  1. Ile czasu pieczemy biszkopt ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej piec do suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze inaczej 😉. U mnie jakieś 0,5 h. Pozdrawiam 🙂.

      Usuń
    2. Najlepiej piec do suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze inaczej 😉. U mnie jakieś 0,5 h. Pozdrawiam 🙂.

      Usuń
  2. Jaki rozmiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka 24x24 cm (może być trochę większa, bo ciasto wychodzi wysokie).

      Usuń